REGRAT – če je kopriva kraljica, je regrat definitivno KRALJ zdravilnih rastlin

Pri nas večina ljudi ob omembi regrata pomisli na spomladansko solato regrat z jajci ali pa na regratove lučke, ki smo jih kot otroci tako radi pihali.


Pri zeliščarjih pa so morda prva misel ob regratu njegove korenine. Regrat je poleg izredno hranljive rastline tudi medicinska rastlin in opomnik, kako nam lahko navaden »plevel« nudi toliko koristi.

Vsi deli regrata so koristni, tako ali drugače. Listi so hranljivi, vsebujejo grenčine in delujejo diuretično; korenine hranijo/negujejo jetra; cvetovi lahko podpirajo zdravje oči – lahko jih ocvremo v testu, naredimo sirup (regratov med) ali potresemo po hrani.

ENERGETIKA in DELOVANJE

Po energetiki regratove korenine hladijo in sušijo; so grenke in sladke. Delujejo alterativno (premikajo stvari na bolje), so hranljive, holeretične (spodbujajo nastanek žolča), holagogno (spodbujajo izločanje žolča), so blago odvajalne


Pri regratovih koreninah je zanimivo to, da če naberemo le del korenine, se bo le ta zacelila, obnovila in rastlina bo rasla naprej. Nekaj nad čemer smo lahko zeliščarji navdušeni – kdor pa se želi znebiti regrata na svoji trati, pa ne ravno najbolj.


Regratove korenine iz zemlje vlečejo vitamine in minerale in sveže imajo rahlo sladek in rahlo grenek okus in so kot hrana napolnjene s hranili. Poleg tega, da so bogate z železom, manganom, karoteni, kalcijem in kalijem so tudi bogate z inulinom. Inulin je ogljikov hidrat, ki nam pomaga vzdrževati ali obnoviti zdravo črevesno mikrofloro – deluje kot prebiotik, kot hrana za dobre bakterije v črevesju.

REGRATOVE KORENINE ZA ZDRAVJE JETER

Medicinsko so korenine regrata poznane predvsem po tem, da podpirajo jetra, še posebej nastajanje in sporočanje žolča ter pri stagnacije jeter. Znaki stagnacije jeter so lahko slaba prebava (še posebej slabo prebavljanje in absorbcija maščob), kislo spahovanje, estrogenska dominanca, pretirani PMS simptomi (vključno z napenjanjem, krči, nerednim gibanjem črevesja, pretirano jezo).

Če stagnacija jeter vztraja se lahko razvije v to, kar v tradicionalni kitajski medicini imenujejo »Liver Heat«.

Znaki vključujejo: rdeč jezik (še posebej ob straneh), glavobol za očmi, suha usta, grenek okus v ustih, tinitus (zvonenje v ušesih), izbruhi jeze, vroča, suha koža, suhe, rdeče oči.

Regratova korenina je nežno stimulatorna, premika stagnacijo in na splošno izboljša zdravje jeter.

Tako hladi, kot suši – kar jo dela idealno za vroča, vlažna stanja (h katerim so jetra nagnjena). Ker izboljša delovanje jeter, se korenino regrata lahko uporablja pri mnogih stanjih, ki so povezana s slabim stanjem jeter – npr. akne, turi, PMS.

REGRATOVE KORENINE PRI ARTRITISU

Tradicionalno se korenine regrata uporablja pri simptomih artritisa že stoletja in moderna znanost je poskušala razložiti ta mehanizem delovanja.

S študijami v laboratoriju so ugotovili, da ena učinkovina taraxasterol znižuje vnetja in ščiti zdrave celice in so zaključili, da bi ta učinkovina lahko bila uporabna pri preprečevanju in zdravljenju osteoartritisa.

Vedno je težko rezultate laboratorijskih preskusov prenesti na žive organizme; gre pa tu dejansko za možne razlage nečesa, kar npr, zeliščarji po izkušnjah vedo že dolgo.

REGRATOVE KORENINE KOT PODPORA PRI RAKU

Zgodovinsko so regratove korenine uporabljali tudi za podporo ljudi z rakom. Uporabljali so ga npr. v kombinaciji z repincem, ki ga tudi obravnavamo v tej rundi.

Nek zeliščar je npr. dejal, da je raziskoval nešteto zelišč proti raku ni našel dveh bolj enostavnih, okusnih zelišč za podporo, kot sta regrat in repinec.

Treba je imeti v mislih, da morajo ljudje z rakom uživati zelišča večkrat na dan po več mesece in palatibilnost je tukaj izrednega pomena. Če so zelišča zanič, če jih je težko jemati – bomo težko vztrajali toliko časa, kot je potrebno.


LISTI REGRATA

Listi regrata se že dolgo smatrajo za pomladanski tonik, čeprav jih lahko jemo skozi celo leto. Kasneje so bolj trdi in bolj grenki….tam pa, kjer kosimo imamo nekako umetno pomlad vse leto in tudi mlade regratove liste, čeprav čisto enako ni.

Zaradi grenčin pomagajo pri prebavi, so pa tudi zelo hranljivi. Še posebej so bogati s kalcijem, fosforjem, karoteni, in kalijem. Tudi listi pa vsebujejo presenetljivo visoke vrednosti inulina (za liste) in imajo tudi ugoden vpliv na črevesno floro.


List regrata pa je tudi močan diuretik in se ga lahko uporablja pri naslavljanju edemov, stagnacije urinarnega sistema in pri znakih visokega pritiska. Za razliko od farmacevtskih diuretikov ne povzroča znižanja kalija v krvi, saj je sam list zelo bogat s kalijem.

V ta namen se uporablja v obliki tinkture. Lahko pa uživamo tudi regratove cvetove. Vsebujejo veliko luteina, snovi ki je znana, da podpira zdravje oči. Lahko jemo surove, ocvrte v testu, naredimo sirup/marmelado ali vino ali liker.

Stebla regrata vsebujejo mleček, za katerega pravijo, da deluje proti bradavicam, če ga uporabljamo konstantno.

Dejansko pa se lahko uporablja tudi semena. Kot vsa semena, so tudi regratova semena dober vir proteinov – – če smo le dovolj potrpežljivi, saj so res zelo majhna.

PRIPRAVA in UPORABA

Nekateri prisegajo na to, da se korenine nabira po prvi slani. Takrat imajo največ inulina, so tako slajše in bolj bogate s hranili. Lahko pa se jih nabira kadarkoli po tem, ko semenijo ali preden spet zacvetijo – torej dejansko nekako od poletja do pomladi.

Lahko se jih uživa tako, kot se uživa vso gomoljasto zelenjavo.

Lahko se jih posuši in popraži – tako pripravimo okusen čaj.

Lahko pripravimo tinkturo ali kis.

Alkohol bo izvlekel zdravilne učinkovine, med tem ko bo kis uspešno izvlekel ven minerale.

Liste lahko nabiramo za hrano kadarkoli, najbolj pa seveda teknejo mladi listi spomladi. Jaz jih nabiram skozi celo leto in dodajam v solato, res pa da na vrtu, kjer stalno kosimo in so stalno mehki, mladi.

Kot diuretik jih lahko naberemo kadarkoli in naredimo iz njih tinkturo, lahko se uporabi tudi kot čaj v ta namen.

Za ekstrakcijo mineralov, pa se jih lahko namoči v kis.


Doziranje:
Korenine: Prevretek: 3- 15 g
Tinktura sveže korenine: 1:2, 30% alkohol, 4-5 ml, 3 x na dan
Listi: Čaj: 1-3 g
Tinktura: posušeni listi, 1:5, 30% alkohol, 3-4 ml, 3 x na dan


PREVIDNOSTNI UKREPI

Nekateri ljudje so občutljivi na rastline iz družine Nebinovk, kar lahko vodi do redke in ponavadi blage reakcije tudi na regrat.

Na tak način se o rastlinah sproti učimo v mentorskem spletnem članstvu Virtualna zeliščarska vas – kjer pa poleg znanja dobiš tudi stalno podporo, da bo uporaba zelišč v vsakdanjem življenju res lahkotna, varna in učinkovita.

Več o naši vasi izveš tukaj

Deli

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja