Čas je za spomladansko čiščenje…!

Se mi zdi, da kamorkoli pogledaš….najdeš reklame…RAZSTRUPITE SE !

Kdor me pozna, ve….da sem malo alergična na te besede. Rajši rečem…. PODPRITE SE!

Dodajamo, da novo porine staro stran…naše telo zna odlično poskrbeti za odvajanje presnovkov…in za to gre…da naše telo fiziološko dobro deluje in pri tem ga lahko podpremo.

Fokusirajmo se na hvaležnost, veselje in užitek v življenju.

Čeprav smo resda večinoma sestavljeni iz vode, je vsaka naša celica v telesu obkrožena z maščobo. Kot veste se voda in maščoba ne mešata ravno najbolje in zato nam sama voda pri hidraciji telesa ne bo kaj dosti pomagala. Krepčilni zeliščni namoki so hranljivo bogati in nas tudi bolje hidrirajo.

Vsaka naša celica v telesu je obdana s plastjo maščobe, možgani so sestavljeni v glavnem iz maščobe, tudi iz holesterola. Hormoni so posebna oblika maščobe. In kakšne maščobe uživamo ima lahko dramatičen učinek na naše zdravje. Z izjemo oljčnega olja, ljudje tradicionalno nismo uživali olj v svoji prehrani. Primarne maščobe so maščobe iz katerih smo zgrajeni: živalske maščobe (jap, smo živali)…maslo, jajca, polnomasten jogurt, sir, mastne ribe in meso (po možnosti organsko iz pašnih živali).

Jetra so en izmed najpomembnejših organov v telesu. Pogosto se jih imenuje filter, a so dejansko bolj subtilna, sofisticirana mašinerija, kot samo nek pasivni filter. Vsaka kaplja krvi v telesu se premika preko jeter vsako uro vsakega dneva dokler smo živi – ne da se prefiltira, temveč da se obnovi.

Na jetra lahko gledamo kot na reciklirni center. Ko kri potuje skozi jetra, je dobro pregledana…metabolni stranski produktu, hormoni, holesterol, vitamini, minerali, encimi, bakterije, virusni delci, druge snovi v krvi…so skrbno pregledani…nekatere ostanejo, nekatere grejo v reciklažo, nekatere so označene za izločanje.

Jetra ne hranijo veliko stvari. Proizvajajo žolč, ki je shranjen v žolčniku. Skupaj z ledvicami proizvajajo vitamin A in D in shranjuje te v maščobi topne snovi. In seveda, jetra shranjujejo neporabljeno energijo iz hrane v obliki glikogena, ki se po potrebi sprosti in pretvori v sladkor.

Kemikalije, »strupi« se ne nalagajo v jetrih, čeprav morda večkrat slišite drugače – jetra pošljejo neželene v vodi topne snovi, kot je npr, amonijak v ledvice preko katerih se nato izločijo. Jetra zaprejo v maščobi topne kemikalije tako, da jih zaklenejo v maščobne celice ali jih pošljejo, da se izločijo preko materinega mleka, ejakulacije, ovulacije in solz.

Jetra so lahko poškodovana, alkohol lahko ubije celice jeter. Virusi, posebno virusi hepatitisa lahko uničijo celice, in pa jetra lahko napade rak.

A jetra imajo izjemno regeneracijsko sposobnost. Vsaka celica v zdravih jetrih se nadomesti v 40ih dneh. In tako »preživijo« le snovi, kot so vitamini in sladkorji; kemični toksini ostanejo »brez doma«.

Vzpostavitev in ohranjanje dobrega zdravja jeter ni težka, če le jetra niso preveč poškodovana. In jetra lahko podpiramo in ščitimo.

Izogibajmo pa se čiščenju jeter…lahko si s tem poškodujemo in uničimo celice. Jetra ne morejo biti umazana, zatorej ne potrebujejo čiščenja.

Jejmo redno in dobro. Post hitro zmanjšuje učinkovitost jeter.

Jejmo dovolj maščobe, a ne rastlinskih olj (z izjemo oljčnega), ki lahko povzročajo vnetja in povečajo kemično senzitivnost in avto-imune bolezni. Uporabljajmo oljčno olje, maslo, polnomastne mlečne proizvode.

Izogibajmo se uživanju kemikalij – če je le mogoče uživajmo organsko hrano.

Razjezite se. Jetra so skladišče neizražene jeze. In ja, vsi smo kdaj jezni na življenje…sprostimo jezo na neškodljiv način (omislimo si npr. boksarkso vrečo,….). Ne čakajmo, da postanemo res jezni…naredimo si to za rutino, kot umivanje zob…Rezervirajmo si vsaj pol ure na teden, da privlečemo jezo na površje.

Uporabljajmo rastline, ki podpirajo jetra: regrat, kodrolista kislica, potrošnik, pegasti badelj, kopriva. Izogibajmo se proizvodom v kapsulah…lahko so premočni in jih je treba uporabljati zelo previdno, še posebej, če naša jetra niso v najboljši formi.

Izogibajmo se rastlinam, ki so bogate z alkaloidi in drugimi naravnimi kemikalijami, ki obremenjujejo jetra oziroma uporabljajmo jih zmerno in previdno –  vključno s krvavim mlečnikom, sladkim korenom, baldrijanom, seno, čilijem.

Regrat je verjetno najenostavnejše, najbolj varno, najbolj učinkovito on najccenejše zelišče, ki hrani, podpira jetra. Vsi deli so zdravilni: korenine, listi, stebla in cvetovi. Najpogosteje se uporablja tinktura korenine, a tudi kis s korenino, vino iz cvetov, kuhani listi in stebla se lahko uporabljajo.

Največji učinek bomo dosegli z uporabo 2x na dan, a tudi samo 1 x bo koristno. Običajna doza je 10 do 3o kapljic tinkture korenine regrata, pred hrano.

Seme pegastega badlja je verjetno najbolj znano jetrno krepčilo. Priporoča se ga vsem, ki imajo težave z jetri…naj gre za zlatenico, hepatitis…Ni divja rastlina, a se ga razmeroma lahko goji, lahko se kupi tudi semena in niso preveč draga. Svetujem izdelavo lastne tinkture. Je bolj blag kot regrat, doze so rahlo višje 1 do 2 ml, 2 do 4 x na dan. Odsvetujem uporabo kapsul.

Je pa pegasti badelj bolj znan kot zaščitnik jeter…deluje najbolje, če se ga jemlje preden imamo jetra že poškodovana. Občutljivim ljudem lahko koristi jemanje večjih doz tinkture semen pegastega badlja preden se odpravijo v »težavno« okolje.

Kopriva…moja najljubša rastlina za vsakogar. Priporočam dnevno ali vsaj nekajkrat tedensko pitje koprivinega krepčilnega namoka.

Ni treba uporabljati vseh rastlin naenkrat, poskusite 1 mesec…konzistentna uporaba ene od teh rastlin, skupaj z delom »z jezo« in dobro prehrano lahko prinese odlične, če ne že skoraj čudežne rezultate.

Zeliščna medicina je medicina ljudi. Je tukaj za vse nas, enostavna, varna in brezplačna,. Ni ti treba biti zeliščar, da razumeš in uporabljaš te rastline. In zato ustvarjamo skupnost v Virtualni zeliščarski vas…klikni TUKAJ in se nam pridruži 🙂

Torej, hop v naravo in dober tek!

Pozdravčki,

Tina

(povzeto po Susun S. Weed)

Deli

Eden odgovor na “Čas je za spomladansko čiščenje…!”

  1. Super zapis. Vsebuje prav vse, kar resonira z menoj. Vsi ti detoxi in podobno naprezanje… jetra pac niso umazana in prav je,da jih podpremo,ne pa dodatno utrudimo. super si opisala… Hvala Tina

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja