PASJI PRIBOLJŠKI ZA POMIRJANJE

December je tu, prihaja čas praznikov in če se jih povečini veselimo (sploh otroci), poznam kar nekaj skrbnikov (predvsem) psov, ki jih prihajajoči prazniki skrbijo.

Čeprav opažam, da stanje se izboljšuje, pa pokanje ter ognjemeti med božičem in novim letom marsikaterega kosmatinčka in s tem tudi nas skrbnike, spravljajo v stisko.

Nekateri so malo nemirni, nekateri se tresejo, a jih nekako uspemo pomirit, nekateri se skrivajo pod posteljo,, zatečejo v kopalnico…iščejo varno zavetje in ne razumejo, da niso v smrtni nevarnosti. Strah, panika, boj za preživetje.

Kdor je že doživel tak odziv svojega kosmatinčka, se bo strinjal, da bi naredili VSE, da bi jih pomirili.

In tudi tukaj nam lahko na pomoč priskoči narava. Zeliščni pasji priboljški so lahko odličen pripomoček, da se naš kosmatinček počuti varno in sproščeno.

Zelišča, ki jih lahko uporabimo za pomirjanje (in krepitev živčnega sistema) pri psih, so praktično identična, kot pri ljudeh:

 • Zeleni del ovsa (NE kosmiči)
 • Baldrijan
 • Pasijonka
 • Kamilica
 • Šentjanževka
 • sivka

Ker tako kot pri ljudeh vsa zelišča ne delujejo enako na vse pse, je morda pametno, preden se lotimo kombiniranja zelišč in pečenja priboljškov, da zelišča preskusimo posamezno.

Skuhamo močan čaj iz omenjenih zelišč, prelijemo z njim obrok ter opazujemo svojega ljubljenčka.

Lahko pa že »kar iz štarta« poskusite spodnji recept za pasje piškote in po potrebi prilagajate.

Mačke so malo »posebna« sorta – če imaš težave s stresom pri mački, mi piši…in lahko pogledava malo bolj podrobno, kaj se da storiti.

Za približno 20 priboljškov potrebuješ:

 • 1 skodelico kokosovih kosmičev
 • ½ skodelice konopljinih semen
 • ½ skodelice mandljeve moke ali moke iz rjavega riža
 • ½ arašidovega masla ali masla drugih oreškov (mandelj, lešnik)
 • 2 jedilni žlici sončničnega olja
 • 1 banana (zmečkana)
 • 1/ čajne žličke soli
 • ¼ čajne žličke sode za peko
 • 1 jedilna žlica zmletih kamiličnih cvetov
 • 1 jedilna žlica zmetega ovsa (zeleni del)
 • 1 jedilna žlica zmlete korenine baldrijana

Priprava:

 1.  Segrej pečico na 150°C
 2. Zmešaj vse sestavine skupaj in mešaj, dokler niso dobro premešane.
 3. Naredi kroglice (cca 2,5 cm v premeru) in jih rahlo splošči
 4. Peci na peki papirju približno 10 min
 5. Obrni jih in jih peci še približno 10 min
 6. Vzemi iz pečice in počakaj, da se na pekaču ohladijo
 7. Shrani v zaprte steklene kozarce.

Lahko uporabiš katerikoli recept za pasje piškote (jih na spletu najdeš kar nekaj), dodaš kakšna jetrca, govedino, tuno…sam/a veš, kaj ima tvoj kosmatinček najraje. Pri nas imamo Labradorko in to sploh ni problem. Samo ne pozabi mu dodati zelišč ?.

Oves deluje tako, da krepi živčni sistem in ni nujno, da ima takojšnji pomirjajoči učinek – krepi pa odpornost proti stresu – ga je dobro uporabljati skozi daljše časovno obdobje.

Bladrijan je zelišče, ki se ga uporablja za nemir. Deluje hitro, učinkovine v bladrijanu inhibirajo razgradnjo GABA v možganih. Baldrijan lahko pomaga pri umirjenosti in spokojnosti – obstaja pa par % posameznikov, pri katerih ima lahko baldrijan nasproten učinek. Opazuj.

Pasijonka deluje podobno kot baldrijan. Ima blage sedativna in pomirjevalne lastnosti.

Kamilica ima dolgo zgodovino uporabe v pomirjevalne namene. Mora pa biti dovolj velika doza. Kamilica sprošča in zmanjšuje simptome stresa, lahko pa pomaga tudi pri sproščanju mišične napetosti. Ima blage sedativne lastnosti. Lahko pomiri razdražen želodec pri psih, ki zaradi stresa bruhanji in imajo drisko.

Šentjanževka nima direktnih pomirjevalnih lastnosti, deluje pa kot troforestorativ za živčni sistem (obnavlja živčni sistem) in je lahko koristen pripomoček pri psih, ki imajo dolgoročno težave s stresom.

Pri sivki so pokazali da pomirja in znižuje ravni kortizola že samo njen vonj – poudarjam pa, da je pri uporabi eteričnih olj, npr. treba biti zelo previden – še posebej pri psih. Psi vonjajo kar nekajkrat bolje kot pri ljudeh – in zato bi bila jaz pri uporabljanju vonjev (aromaterapije) pri psih malce bolj zadržana. Lahko se jim sivko zameša med hrano (če jih ne bo vonj odgnal, pa ne vem).

Umirjene, sproščene in prijetne praznike ti želim.

Deli

2 odgovora na “PASJI PRIBOLJŠKI ZA POMIRJANJE”

 1. Meni je veterinar rekel, da če ne želimo, da se pes liže po operacijski rani, ko smo mu po enem mesecu sneli z vratu “lijak”, nakapa on svojemu na predel (bivše) rane kar eterično olje sivke, ki psu smrdi, da se potem ne liže.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja