ZELIŠČA ZA POLETNO OHLADITEV

Poletje je čas, ko uživamo v daljših dnevih, soncu in malce bolj sproščenem tempu življenja.

Vendar pa lahko visoke temperature postanejo naporne, še posebej za tiste, ki imajo/imamo bolj vročo konstitucijo ali preživljajo/preživljamo hormonske spremembe, kot sta nosečnost in prehod v menopavzo.

Na srečo nam narava ponuja številne zaklade v obliki hladilnih zelišč, ki lahko pomagajo ohraniti naše telo (in duha) hladno in uravnovešeno.

Koristi hladilnih zelišč

Hladilna zelišča delujejo na različne načine. Nekatera spodbujajo potenje in s tem sproščajo toploto iz telesa, lahko vlažijo (še posebej sluznice)  in preprečujejo dehidracijo, delujejo hladilno »od znotraj« (kisla zelišča, grenčine) ali pa delujejo protivnetno in pomirjujoče, kar nam pride še posebej prav za našo kožo (topikalne uporabe hladilnih zelišč se v tokratnem članski sicer ne bomo dotaknili).

In največja prednost hladilnih zelišč je, da jih je čisto enostavno  vključiti v poletno prehrano in vsakodnevne rutine in tako mimogrede poskrbimo za naše boljše počutje.

Nekaj hladilnih zelišč za poletje

  1. Poprova meta (Mentha piperita): Znana po svojem osvežujočem in hladilnem občutku. Lahko se meta se lahko uporablja v čajih ali nanese na kožo za hlajenje.
  2. Melisa (Melissa officinalis): Ta rastlina ima blag, limonast okus in je odlična za hlajenje telesa in umirjanje uma. Zelo primerna kot popoldanska osvežitev (preveč) razigranih otrok 😉.
  3. Kumare (Cucumis sativus): Čeprav niso ravno zelišče, so kumare fenomenalna hladilna zelenjava (oz botanično sodijo med sadje) in se jih pogosto uporablja kot hladilno rastlino v solatah in pijačah, dobro pa se kombinirajo s hladilnimi zelišči
  4. Bezeg (Sambucus nigra): Tradicionalno uporabljen v čajih in sirupih, bezeg pomaga ohladiti telo in podpira imunski sistem.
  5. Navadna zvezdica (Stellaria media): Pogosto uporabljena v solatah, je znana po svojih hladilnih in pomirjujočih lastnostih ter odličnemu okusu. Čeprav v poletni vročini ne uspeva prav dobro (ima raje hlad), pa jo na kakšnih senčnih, vlažnih mesti vseeno najdemo.
  6. Zelena meta (Mentha spicata): Podobna poprovi meti, vendar blažja. Zelena meta (spearmint) je odlična za hladilne in osvežilne čaje, še posebej če nam je okus poprove mete morda premočan.
  7. Hibiskus (Hibiscus sabdariffa): Znan po svojem kislem, rahlo trpkem okusu je hibiskusov čaj priljubljena hladilna pijača, ki pa tudi podpira zdravje srca in ožilja.
  8. Vrtnica (Rosa spp): Čeprav je morda bolj znana rožna voda (hidrolat) kot osvežilna vodica za obraz, pa ima tudi  vrtnični čaj čudovite ohlajevalne lastnosti.
  9. Slez (Althea sp.) in slezenovci (Mallow sp.) so odlična zelišča za ohlajanje in vlaženje telesa zaradi svojih demulcentnih lastnosti.

Še kakšna koristna hladilna rastlina oz zelišče bi se našlo, zdaj pa poglejmo, kaj enostavnega in okusnega lahko iz teh zelišč pripravimo.

Recepti za poletno osvežitev

SONČNI (LEDENI) ČAJ

Pri nas je letos poleti hit »sončni čaj«. Sončni čaj se mu reče zato, ker »se dela« na soncu. In, ker nam letos poletje streže z oblico sonca, sem jaz navdušena tako na enostavnostjo priprave, kot tudi nad okusom.

Mnogim hladilnim in vlažilnim zeliščem vrela voda »ne ustreza« oz se marsikatere vlažilne snovi (demulcenti, »sluzi«)  v vreli vodi deloma uničijo in je tako taka priprava, kjer je še vedno precej toplote, vendar voda ni vrela idealna za osvežujoče hladilno – vlažilne napitke.

V steklenico (ali kozarec za vlaganje) »namečemo« izbrana zelišča.

Jaz dam malce posušenih cvetov hibiskusa, korenino sleza, na vrtu poberem še meliso, meto, list in cvet sleza, cvetne liste vrtnice, trpotec, črno in belo deteljo, baziliko, sveto baziliko; dodam za okus še malce posušene bio pomarančne lupine, vejico materine dušice … možnosti je ogromno (osnova pa so hladilna zelišča, kot so npr,. hibiskus, meta, slez …

Prelijemo do vrha z vodo iz pipe, zapremo in postavimo za par ur na sonce.

Precedimo in ohladimo. V kozarec damo ledene kocke, čez prelijemo čaj in okrasimo z vejico mete ali melise in rezino limone (ali pomaranče).

HIBISKUSOV IN MALININ ČAJ

Ta sladek in kisel čaj je super osvežitev za vroče poletne dni.

2 jedilni žlici posušenih hibiskusovih cvetov in ½ skodelice malin (svežih, posušenih ali zmrznjenih) prelijemo s 4 skodelicami vrele vode (= cca 1 l).

Pokrito namakamo 1 do 2 uri. Precedimo in dodamo med (ali drugo sladilo) po okusu.

Ohladimo in hranimo v hladilniku. Po želji postrežemo z ledenimi kockami.

OSVEŽILNE LEDENE LUČKE Z MELISO IN METO

Te ledene lučke so odličen način, da se ohladimo in uživamo v blagodejnih lastnostih zelišč.

Sestavine:

  • 1 skodelica svežih listov melise
  • 1 skodelica svežih listov mete
  • 4 skodelice vode
  • Med po okusu

Navodila:

  1. Vodo zavremo in prelijemo čez sveže liste melise in mete.
  2. Pustimo pokrito stati 30 minut, nato precedimo.
  3. Po želji sladkamo z medom.
  4. Zmes prelijmo v modelčke za ledene lučke in damo čez noč v zmrzovalnik.

KUMARE Z METO

Sestavine:

  • 1 kumara, olupljena in narezana
  • 1/4 skodelice svežih listov mete
  • 2 žlici medu
  • Sok 1 limone
  • 4 skodelice hladne vode
  • Ledene kocke

Navodila:

V mešalniku združimo rezine kumare, metine liste, med in limonin sok. Mešamo, dokler ni gladko. Mešanico precedimo skozi fino sito v vrč, da odstranimo kašo. Dodamo hladno vodo in dobro premešamo. Postrežemo z ledenimi kockami in okrasimo z nekaj dodatnimi listi mete in rezinami kumare.

KUMARE Z METO – enostaven način

Prav dobro pride tudi, če narežemo srednje veliko kumaro, dodamo za slabo pest sveže mete (narezane) in prelijemo z litrom hladne vode. Postavimo čez noč v hladilnik. Precedimo, postrežemo z ledom in rezino limone (ki jo malo stisnemo).

LUBENICA Z BAZILIKO

Sestavine:

  • 4 skodelice lubenice brez pečk, narezane na kocke in zamrznjene
  • 1/4 skodelice svežih listov bazilike
  • Sok 1 limete
  • 1-2 žlici medu
  • 1/2 skodelice hladne vode

Navodila:

V mešalniku združimo zamrznjene kocke lubenice, liste bazilike, limetin sok, med in hladno vodo. Mešamo, dokler ni gladko in »brozgasto«. Poskusimo in po potrebi prilagodimo sladkost. Nalijemo v kozarce in takoj postrežemo za osvežujoč in hladen posladek.

SORBET Z LUBENICO IN METO

Skuhamo močan metin čaj in iz njega pripravimo sirup. Za cca 1 kg lubenice potrebujemo 150 ml sirupa:

Pristavimo vodo, da zavre. Odstavimo z ognja in vanjo damo za slabo pest sveže, drobno narezane mete (ali pol toliko suhe). Pokrito namakamo 15-20 minut. Precedimo, dodamo 75 do 150 g sladkorja in segrevamo samo toliko, da se sladkor stopi.

Metin sirup ohladimo.

Koščke lubenice zmiksamo s paličnim mešalnikom (ali v blenderju) ter dodamo ohlajen metin sirup.

Če imamo stroj za delanje sladoleda, mešanico zlijemo v posodo in nastavimo program na 60 minut. Če aparata za sladoled nimamo, mešanico postavimo za pol ure v zmrzovalnik, nato premešamo in postavimo še za pol ure v zmrzovalnik oz do uporabe.

Pol ure pred serviranjem sorbet prestavimo v hladilnik. Okrasimo z vejico mete in postrežemo.

SLEZOV NAPITEK Z LIMONO

V hladno vodo namočimo korenino sleza in namakamo 4-10 ur (ali čez noč). Za 1 liter vode potrebujemo 15-30 g korenine sleza. Lahko uporabimo tudi liste in cvetove (tudi slezenovcev); bo pa tak napitek malo manj »viskozen«. Slez je primeren predvsem za pomirjanje in vlaženje sluznic, v kombinaciji z limono pa pripomore tudi k hladilnemu učinku in hidraciji telesa.

Na liter vode dam ponavadi sok 1 limone, lahko pa po okusu damo ali več ali manj ter po želji kombiniramo še z drugimi zelišči. Zanimiv dodatek je tudi kanček bezgovega sirupa (ali pa posušene cvetove bezga namakamo skupaj s slezom.

Danes pa pride na vrsto še priprava sladoleda iz mete in bazilike. Čeprav bazilika (in sveta bazilika) nista tipični hladilni zelišči, še vseeno lahko v kombinaciji z meto, lubenico, hibiskusom … pripomoreta k osvežujočemu (in prav malo posebnemu) okusu.

Zaključek

Poletje je čas uživanja in sprostitve, a visoke temperature lahko včasih postanejo naporne. Z vključitvijo hladilnih zelišč v našo vsakodnevno rutino in prehrano lahko učinkovito premagamo vročino in ohranimo svežino skozi celotno poletje. Poskusite  zgoraj navedene recepte in uživajte v okusnih hladilnih mešanicah.

Vsi navedeni recepti nam bodo tako »mimogrede« pomagali tudi pri krepitvi imunskega sistema, saj poleg ohlajajočih lastnosti, vključena zelišča vsebujejo polno koristnih snovi, ki krepijo naše zdravje in naš imunski sistem.

Zelišča nam bodo najbolj pomagala, če jih vključimo v svoj vsakdan.

Tudi o tem se pogovarjamo na brezplačnem spletnem predavanju »Poletje je idealne čas za krepitev imunskega sistema« , kjer poleg divjih rastlin in zelišč »za vsak dan«, njihovih koristi in praktičnih nasvetov uporabe, obravnavamo še nepogrešljivi vitamin D (resnice in zmote) ter kako in kdaj uporabljamo zelišča, ki direktno spodbujajo naš imunski sistem (da si slučajni ne bi škodili).

KLIKNI TUKAJ ZA VEČ INFORMACIJ IN PRIJAVO NA BREZPLAČNO PREDAVANJE.

Deli