Sovražnik št. 1 – holesterol. Pa je res?

Ko zaslišimo besedo holesterol, ponavadi takoj pomislimo na nekaj slabega…

…a holesterol je resnično en izmed nujnih gradnikov narave in je vpleten v ključne procese v našem telesu…kot sestavni del vseh naših hormonov, vitamina D, sodeluje pri »popravljanju« tkiv, nastanku žolča…

V nasprotju z vsesplošnim prepričanjem, holesterol sam po sebi ne povzroča srčnega infarkta, holesterol ne zamaši žil…srčni infarkt povzročijo krvni strdki, ki nastanejo zaradi poškodovane notranje površine žil (endotelij), kamor se lahko potem »prilepi« tudi holesterol, ki kroži po krvi v obliki lipoproteinov.

Poškodbe žil pa lahko nastanejo zaradi različnih vzrokov, vključno s pretiranimi vnetji v telesu (npr. pri sladkorni bolezni….), zaradi staranja, fizične poškodbe, kajenja…

Če poskrbimo za dobro hidracijo, jemo veliko zdrave in polnovredne hrane (tudi hrane bogate z maščobami), smo aktivni in skrbimo za zdrava jetra…lahko naredimo za srčno zdravje veliko več, kot če jemljemo tabletko statina (zdravila, ki se uporabljajo za zniževanje holesterola) na dan.

Statistično pa so pokazali, da pri jemanju statinov korist prevlada nad tveganjem v dveh primerih:

  1. Pri osebah, ki imajo zelo zamašene arterije
  2. Pri osebah, ki so pred kratkim imeli kap oz. srčni infarkt in/ali imajo vstavljeno žilno opornico

Dolgo so nas prepričevali, da nasičene maščobe v prehrani povzročajo srčne bolezni, da se o tem niti ne sprašujemo več. Jogurt brez maščob, manj mastna skuta…potem pa tlačijo sladkor vsepovsod…tega se moramo bati.

Navkljub zgornjim besedam, pa je lahko vseeno preveč ali premalo holesterola vseeno dober indikator, da stvari niso v ravnotežju.

In nemalokrat se zgodi, da so ravni holesterola prenizke (velikokrat imamo prenizek HDL oziroma kot ga radi poimenujemo »dober« holesterol) in je priporočeno povečati vnos zdravih maščob v prehrani

Ko pa na izvidu zagledamo nevarno povečane vrednosti LDL (»slabega« holesterola) pa se večinoma ne zavedamo, da 80% holesterola nastane v našem telesu (jetrih in črevesju) in ga le 20 % zaužijemo s hrano.

Dva glavna razloga, da naša jetra delajo preveč holesterola sta:

  1. Prekomeren stres
  2. Prehrana prebogata z ogljikovimi hidrati

Prekomeren stres

Ko smo pod pretiranim stresom, naše telo proizvaja hormone, ki so večinoma sestavljeni iz holesterola (holesterol je prekurzor stresnega hormona kortizola)

Torej, pod večjim stresom ko smo, več stresnih hormonov imamo in zato mora naše telo narediti več holesterola.

Torej, stres je sam po sebi kar velik dejavnik tveganja za povišane vrednosti holesterola

Prekomeren vnos ogljikovih hidratov

Za mnogo ljudi je glavni vzrok za povišan holesterol metabolni sindrom in tako se odvečni sladkorji iz prehrane v telesu spremenijo v maščobe.

O metabolnem sindromu je potreben kar cel svoj članek, naj pa na kratko napišem – ljudje, ki imajo metabolni sindrom imajo vsaj par od spodaj naštetih znakov:

  • širok obseg pasu oz trebušna debelost (nad 80 cm za ženske in nad 94 cm za moške)
  • nagnjenost k visokemu krvnemu pritisku
  • nižje vrednosti dobrega (HDL) holesterola in višje vrednosti slabega (LDL) holesterola in trigliceridov
  • nagnjenost k vnetjem v mišicah in sklepih
  • nagnjenost k «možganski megli« ali utrujenosti, še posebno po škrobni hrani

Zelišča, ki lahko koristijo

Pogosto so pri zniževanju holesterola v krvi učinkovita zelišča, ki podpirajo delovanje jeter – to so npr. regrat (korenina), artičoka (list), pegasti badelj (seme), repinec (korenina).

Zelo učinkovit je lahko tudi krvavi mlečnik, a ga je treba uporabljati zelo zelo previdno ob posvetovanju z izkušenim strokovnjakom, saj lahko ob nepravilni uporabi jetra tudi poškoduje.

Pri zniževanju holesterola kot tudi pri hujšanju pa je lahko učinkoviti tudi indijski trpotec (Psilium), ki ga zaužijemo tik pred hrano (ima ogromno vlaknin, v želodcu »nabrekne« in nam ga tako »zapolni«).

V študijah se je kot učinkovitega pri zmanjševanju lipidov v krvi pokazala tudi goba bukov ostrigar, ki se ga lahko uporablja tudi v kulinariki.

O vsem tem in še več, se pogovarjamo tudi v Virtualni zeliščarski vasi. Pridi in se nam prdiruži 🙂

Deli

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja