Divji Vijolični Sirup – pomlad v steklenički

Divji vijolični sirup je okusen in čudovit lep pomladanski recept. Divje vijolice prinesejo svojo zgodnjo pomladno magijo v ta preprost recept, prava čarovnija pa se zgodi, ko ta vijolični sirup spremeni barvo z limoninim sokom.

O vijolicah

V Sloveniji raste približno 20 vrst vijolic, samo ena je tista »ta dišeča« (Viola odorata), so pa vse vrste vijolic tako kulinarično, kot zdravilno podobno uporabne.

Vijolica je eno izmed redkih zelišč, ki vlaži. Poleg tega, da vlaži, tudi hladi. In tudi raste rada na takih področjih. Ob senčnih potokih, vlažnih travnikih, vlažnih gozdovih. Tako listi, kot cvetovi so rahlo sladkega okusa, imajo demulcentno delovanje in opazno hladijo. Vijolice tudi pomirjajo, zmanjšujejo rigidnost in omogočajo fleksibilnost.

Zaradi teh lastnosti so zelo uporabne pri suhem kašlju, vnetem grlu, suhih očeh, sinusih, koži in ob vročini.

Vijolica je znana tudi po tem, da premika stagnirajočo limfo in so jo tradicionalno uporabljali pri mehčanju žleznega tkiva (ciste v prsih, otekle, zatrdele bezgavke).

Vijolica lahko blagodejno deluje tudi pri vnetjih, pokazali so njeno koristno delovanje pri kroničnih vnetjih, kot je npr. artritis. Vnetje je pogosto povezano s suhostjo in vročino. In v takih primerih je vijolica izvrstno blažilo.

Vijolice prinašajo veselje že samo s pogledom, a je morda na tem še kaj več. Sv. Hildegarda je priporočala pripravo vina z vijolicami za »vsakogar, ki ga melanholija zatira z nezadovoljnim umom.

Vijolico omenjajo tudi kot učinkovito pomoč pri nespečnosti, je pa tudi kulinarično zanimiva rastlina. Cvetovi in listi vsebujejo veliko vitamina C in listi so tudi bogati z betakaroteni (prekurzorji vitamina A). Cela rastlina je bogata z antioksidati, antocianini in rutinom – ki je znan po tem, da podpira srčno zdravje s krepitvijo in povečano prožnostjo žil, zmanjševanjem holesterola in preprečevanjem ter razgradnjo krvnih strdkov.

Danes si bomo pogledali pripravo sirupa iz vijolic. Če imamo malo cvetov vijolic (kot jaz danes) lahko pripravimo okusen kulinarični sirup; če pa imamo vijolic dovolj, pa lahko pripravimo tudi medicinski sirup za suh kašelj, ali vneto grlo. No, v tem primeru je koristno dodati tudi liste vijolic

Divji Vijolični Sirup

Divji vijolični sirup nam nudi okusen cvetlično, rahlo sladek okus (odvisno seveda tudi koliko medu dodamo)

Najbolj čaroben del priprave vijoličnega sirupa je njegova sposobnost spreminjanja barve ????.

Prav tako, kot divje vijolice nežno prinašajo spremembo in prehod iz zime v pomlad, se bo ta sirup barval od odtenkov modre, turkizne do vijolične in svetlo vijolične, vse do bledo rožnate.

Ključ je v dodatku limoninega soka.

.

Potrebujemo:

  • Sveže nabrane cvetove vijolic
  • Limona oz limonin sok
  • Med (bolje svetel)

Navodila:

  • Približno za eno skodelico cvetov vijolic damo v pol litrski kozarec (lahko za vlaganje) – jaz sem tokrat imela precej manj cvetov in sem prilagodila količino vode
  • Zavremo pol litra vode, ugasnemo ogenj, da se rahlo ohladi in prelijemo preko cvetov vijolic
  • Pustimo pokrito namakati 30 minut in opazujemo, kako se voda barva v čudoviti odtenek modre, turkizne do včasih celo temno vijolične (odvisno tudi od cvetov)
  • Po pol ure precedimo in dobro ožamemo cvetove
  • Dodamo limonin sok – opazujmo, kako se barva spreminja iz modre v vijolično. Od količine dodanega limoninega soka, bo odvisna intenziteta barve.
  • Nato v vijolični čaj vmešamo med (morda moramo rahlo segrevati v vodni kopeli) in tudi tukaj je odvisno od barve medu, kako se bo spreminjala barva sirupa.

Uporaba:

S tem okusnim vijoličnim sirupom lahko sladkamo in dodamo okus raznoraznim čajem. Je tudi lep dodatek koktajlom ali limonadi, ker doda tak lahek cvetlični okus.

Pokapamo ga lahko po tortah, palačinkah ali jogurtu – za svež pomladni videz in slasten okus.

Iz vijoličnega sirupa lahko naredimo tudi čarobne sladolede.

Prepusti se domišljiji in ustvarjalnosti.

 

ČE TE ZANIMA NABIRALNIŠTVO V PRAKSI SE NE POZABI PRIJAVITI NA 5-DNEVNI BREZPLAČNI SPLETNI DOGODEK

IZ DIVJINE V LONEC IN DOMAČO LEKARNO

 

Začnemo že v ponedeljek, 18.marca 🙂

 

Deli