Prejšnji teden sem na povabilo Društva zeliščarjev Pomurje pripravila brezplačno spletno predavanje “Čaji za zimo”. Med predavanjem sem poudarila pomembnost ohranjanja “notranjega ognja” v zimskem času in opozorila, kako lahko z napačno izbiro zelišč celo škodujemo našemu zdravju.
Zanimivo je, da sem dan po predavanju prejela e-pošto svojega učitelja vitalističnega zeliščarstva, Sajaha Pophama, ki je ravno objavil članek o ohranjanju toplote s pomočjo grelnih zelišč in kako je to pomembno. Še dan kasneje pa sem zasledila nov spletni tečaj kolegice veterinarke Maje Turk o tradicionalni kitajski medicini za zimsko oskrbo hišnih ljubljenčkov, kjer prav tako opozarja na negativne učinke mraza na zdravje in kako lahko naše ljubljenčke »ogrejemo«.
Koncept grelnih in hladilnih zelišč
Čeprav se morda zdi samoumevno, da poleti uživamo osvežujoča zelišča, pozimi pa topla in grelna, ta koncept v zahodnem zeliščarstvu ni tako razširjen. Vendar ga najdemo v številnih tradicionalnih medicinskih sistemih, kot so ajurveda, tradicionalna kitajska medicina in grška medicina.
Hladno stanje v telesu
Hladno ali zavrto stanje v telesu se ne kaže nujno kot občutek mraza. Lahko se počutimo težki, počasni, utrujeni in nemotivirani. To stanje lahko vpliva na delovanje jeter, prebavo in krvni obtok.
Pomen notranjega ognja
Različne tradicije poznajo koncept notranjega ognja pod različnimi imeni: alkimisti so ga imenovali Centralni ogenj, v ajurvedi je znan kot agni, v tradicionalni kitajski medicini pa kot Trojni grelec. Ne glede na ime, je ta notranji ogenj ključen za prebavo, absorpcijo hranil, odstranjevanje odpadnih snovi in razporejanje toplote po telesu.
Ko imamo v telesu zavrto/hladno stanje se vse upočasni. K sreči imamo za to rešitev 😊.
Zelišča, ki grejejo.
Zelišča, ki vsebujejo aromatične hlapne snovi, smole in terpene, (ki jim dajo aromatičen, oster ali pikantni okus) lahko pomagajo ohranjati ali ponovno prižgati naš notranji ogenj Vendar je pomembno, da izberemo prava zelišča in jih uporabljamo zmerno.
Preden si ogledamo kategorije zelišč, ki grejejo in kako jih lahko uporabimo v našem zimskem vsakdanu, naj dodam samo še opozorilo.
Velikokrat opazim, da se takole pred ali med prazniki med zeliščarji priporoča uporaba grenčic za boljšo prebavo. Grenka zelišča lahko (če jih uporabljamo pravilno) močno spodbujajo delovanje naše prebave, predvsem z vplivom na povečano izločanje prebavnih sokov (sline, želodčne kisline, prebavnih encimov, žolča) in nam pomagajo k lažji prebavi v časih, ko je (pre)obilje hrane pogosto. Vendar pa vsa grenka zelišča hladijo. In če jih uporabljamo prepogosto ali niso dobro uravnotežena, lahko predvsem pri hladnejših konstitucijah, sploh v tem zimskem času, hitro povzročijo težave.
Kategorije grelnih zelišč:
- Karminativna zelišča: kamilica, komarček, melisa, meta, kurkuma, kardamom, kumina, koriander, ingver …
- Cirkulatorni stimulanti/stimulatorni diaforetiki: Ingver, čili (v zmernih količinah), cimet, poper, česen …
- Stimulatorni ekspektoranti: primerni za moker, produktiven kašelj!: timijan, hren, ingver, lovor, evkaliptus …
- Nootropna zelišča: npr. rožmarin, ki izboljšuje kognitivne funkcije in krepi živčni sistem.
Karminativna zelišča so v glavnem aromatična zelišča z blagim stimulatornim delovanjem na cirkulacijo in z afiniteto do prebavil. V prebavilih povečajo krvni pretok, tako deloma povečajo izločanje prebavnih sokov, umirjajo napetost v prebavilih, prebavne krče, lajšajo napihnjenost.
Še posebej so zaradi svoje grelne narave primerni za ljudi s hladnim/zavrtim stanjem oz hladno, počasno prebavo.
Zelišča oz začimbe, ki jih pogosto srečujemo v zeliščarstvu in/ali kulinariki. Najdite svoje priljubljene načine, kako jih vključiti v svoj zimski vsakdan. To je lahko tako enostavno, kot okusen ingverjev/komarčkov čaj ali pa dodajanje začimb hrani.
Meni ljuba je (tudi v ta namen) zelo okusna vse-namenska zeliščna sol (ki je hkrati lahko tudi enkratno novoletno zeliščno darilo😉).
Naredimo jo tako, da zmešamo:·
- ¼ skodelice nerafinirane soli ·
- 2 jedilni žlici zmletega koriandra ·
- 1 jedilno žlica zmlete kurkume ·
- 1 čajno žličko zmlete kumine ·
- 1 čajno žlička zmletih semen komarčka ·
- 1 čajno žlička zmletih gorčičnih semen
- ½ čajne žličke zvezdastega janeža v prahu
Ta nadvse okusna in zdrava zelišča sol paše tako k mesu, zelenjavi, ribam, juham, …kamorkoli.
Cirkulatorni stimulanti poganjajo kri, izboljšujejo našo cirkulacijo. Mnoga zelišča iz te kategorije, delujejo kot difuzivi – to pomeni, da pomagajo razpršiti toploto po telesu (npr. ingver). Če so cirkulatorni stimulanti dovolj močni (npr. čili), da lahko povzročijo potenje, jih imenujemo stimulirajoči diaforetiki. Ta zelišča so super med virozami, ko imamo vročino – in sicer v fazi, kjer vročina še narašča, smo bledi in nas trese mrzlica; je pa treba pozimi za vzdrževanje notranjega ognja biti z njimi vseeno zmeren, ker kot smo omenili, nočemo spodbuditi potenja.
Tudi mnogi stimulatorni ekspektoranti (olajšujejo izkašljevanje) sodijo v kategorijo zelišč, ki grejejo. Ta zelišča pogosto vsebujejo aromatična olja in smole in imajo afiniteto do dihal. Je pa potrebno imeti v mislih, da se stimulatorne ekspektoranske uporablja le v primeru, ko gre za moker, produktiven kašelj, kjer imamo gosto, lepljivo sluz (in nikakor ne v primeru suhega kašlja, brez sluzi).
Nootrona zelišča so zelišča, ki »poženejo« kri v glavo in možgane in tako spodbujajo kognitivno delovanje. Primer primernega »zimskega« nootropnega zelišča je rožmarin. Poleg izboljšanja delovanja možganov s tem, da poveča pretok krvi v glavo, rožmarin deluje tudi kot nervin, ki podpira zdrav živčni sistem in pomaga pri spominu in koncentraciji.
ZAKLJUČEK
Če kažete resne znake pomanjkanja notranjega ognja oz hladnega/zavrtega stanja, vsekakor priporočam, da se posvetujete s kvalificiranim strokovnjakom.
Če pa so težave blage ali pa bi radi le poskrbeli, da bo vaš notranji ogenj primerno gorel tudi v mrzlih, zimskih mesecih, pa le:
- Vključimo zelišča, ki grejejo v svojo prehrano (polega zgoraj omenjenih ne pozabimo še popra, česna, timijana, origana …)
- Pripravimo si čaj ali druge tople napitke (kuhano vino, vroč rum …), ki vsebujejo zelišča oz začimbe, ki grejejo: kardamom, cimet, klinčki, muškatni orešček, piment, ingver …
- Poskrbimo, da nas ne bo prezeblo. Posebej pozorni moramo biti na zadnji del vratu, zato nikar ne pozabimo na kakšen (lep) šal.
Lepe praznike vam želim in krasen vstop v novo leto.
Tina
P.S. Ne pozabite na možnost priprave zeliščnih daril in zeliščnih koktajlov za praznike. Za več informacij o spletni delavnici in bonus predavanju o zeliščnih koktajlih kliknite TUKAJ.