ZELIŠČA V PRAKSI: VISOK KRVNI PRITISK

Danes sem imela za zaključeno družbo eno super delavnico spoznavanja zelišč na Krvavcu in sem med drugim prejela vprašanje, če lahko na moji spletni strani vtipkaš težavo in ti vrže ven seznam zelišč.

Pri meni to ne gre tako. Pri meni ne boš našla seznamov…ja, seveda poznam in ti lahko svetujem tudi katero zelišče za specifično težavo – ampak jaz tukaj vidim omejen obseg.

Pristop težava – zelišče se mi zdi ok pri kakšnih akutnih zadevah – recimo pomoč pri suhem kašlju; kakšen čaj pri vnetju mehurja, pik komarja, čebele…, poškodbe, modrice…

Pri vseh drugih, dolgotrajnejših težavah (sem štejem tudi recimo PMS, boleče, močne menstruacije, slaba, počasna prebava, povišan holesterol…), kroničnih ter hujših boleznih (visok pritisk, sladkorna bolezen, rakava obolenja…) pa bo veliko veliko bolje celostni, holistični pristop. In iskanje določenih zelišč za to in to težavi pač ni celostni pristop. Ja, kdaj bo tudi ta pristop deloval, ampak jaz se za dolgotrajne učinke ne bi prav zelo zanašala na to.

Poglejmo si primer visokega krvnega pritiska. To ni nekaj, kar pride kar tako iznenada, to je motnja, kjer se določeni dejavniki nalagajo in enkrat telo pač ne zmore več samoregulacije in pride do povišanega pritiska.

In če vtipkamo v google visok krvni pritisk in zelišča, dobimo recimo TOP 10 zelišč, ki pomagajo znižati krvni tlak; zelišča pri visokem krvnem tlaku, zelišča, ki uravnavajo krvni tlak, naravna pomoč pri povišanem tlaku….

Vem, da marsikdo tega ni pripravljen slišati, ampak v tem primeru bo treba nekaj spremeniti v življenjskem stilu. Moj nasvet je, če iščeš zeliščno nadomestilo zdravilom in nisi pripravljen nič spremeniti v življenju…potem se raje drži kar zdravil.

Se pa da z zelišči ogromno pomagati, lahko nam izredno koristijo, ampak zelišča so »za zraven« in primarni fokus uporabe zelišč naj bo podpora telesu. Nežna, stalna podpora in kaj hitro se zna zgoditi, da ugotoviš, da je tvoje telo sposobno čudežev.

Torej, kako se lotiti povišanega pritiska.

 1. SPANJE

Koliko spiš?

Novi standard spanja je 8,5 ur na noč – kar pomeni po raziskavah, da si povprečno 9,2 uri v postelji. Spiš dovolj? Spalni dolg ima neverjetni negativni učinek na krvni tlak (in splošno zdravje). Seveda ne v letu ali dveh, ampak če 20, 30 ali 40 let in več spiš premalo, se na telesu to ogromno pozna.

Človek je zelo prilagodljivo bitje in lahko se navadi na pomanjkanje spanja in se recimo po 6 ali 7 ur spanja na noč počutimo »čisto ok«. Ampak dolgotrajno (10, 20, 30+ let) pa se to nabira. V spanju se naše telo regenerira in kronično pomanjkanje spanja je, skupaj s hitrim, stresnim načinom življenja vzrok mnogim težav »sodobnega« sveta.

Pa tukaj govorimo o »normalnem« spancu, samo da si ga ne vzamemo dovolj. Enostavno gremo prepozno spati in pogosto smo še celo ponosni…«jaz pa ne potrebujem toliko spanca – 6 ur imam čisto dovolj«. Tebi se že tako zdi, ker si se navadila – ampak po 10, 20, 30 +letih takega življenja, ti bo telo sporočilo – da ne, ne….to ni ok.

Seveda obstaja variabilnost med posamezniki, eni potrebujejo manj, eni več  (meni je recimo optimum 10 ur), ampak v povprečju – spanec manj kot 8,5 ur na noč vodi dolgoročno v mnoge težave.

Še čisto druga pesem pa so mnogi problemi nespečnosti (v večini so v današnjem času povezani s stresom, lahko pa imajo tudi druge vzroke) in seveda tukaj ni tako enostavnega napotka…«pojdi prej v posteljo«. Se je pa pri težavah z nespečnostjo zelo zelo koristno najprej posvetiti temu (lahko pogledaš tudi tečaj Zelišča v praksi: Stres in nespečnost), ker res nespečnost poleg »zombi« občutka skozi dneve, pušča na telesu dolgoročno ogromne  posledice.

Torej, če imaš visok krvni pritisk (ne glede na to ali jemlješ tablete ali (še) ne), naj bo tvoj prvi fokus SPANJE. Včasih spanje dela čudeže. Če imaš možnost v začetki spi 12, 14 ur…če ne se potrudi vsaj za 8, 10 ur (s tem, da imej v mislih, da nekaj časa potrebuješ, ko ležiš v postelji, da zaspiš…torej prištej tem uram še to).

Jaz sem imela težave s povišanim pritiskom v nosečnosti  in tudi po tem sem imela občasno težave z rahlo povišanim diastoličnim (spodnjim) pritiskom. Ko sem se malo opazovala in raziskovala, sem ugotovila, da je zelo velika korelacija med spanjem (dolžina + kvaliteta) in izmerjenimi vrednostmi pritiska. Ko spim dovolj in dobro ni sledu o povišanih vrednostih, ko si izmerim pritisk po kakšni »kratki« noči…so vrednosti višje, že mejne.

 1. MEDITACIJA

Stres je v današnjem času, lahko bi rekli, stil življenja. Že samo ta hiter tempo življenja, predstavlja za telo stres. In stres je en izmed glavnih dejavnikov tveganja za mnoge, mnoge bolezni sodobnega časa, tudi za povišan pritisk.

Ogromno študij je pokazalo, da že samo 5 minut (in več) meditacije na dan lahko dolgoročno zniža pritisk za kar 20 točk. Meditacija je lahko marsikaj….od sprehoda v gozdu, nabiranja zelišč, vodene meditacije, poslušanja meditacijskih posnetkov…čiščenja stanovanja, pletja na vrtu, kvačkanja….kar koli nekomu pomeni »time out«.

V tem hitrem življenju vsi potrebujemo »time out«. Čas zase.

 1. ŽIVLJENJSKI STIL

Sprememba življenjskega stila lahko pogosto zniža krvni pritisk prav toliko, kot ga znižajo zdravila (brez povzročanja stranskih učinkov) in v večini primerov je varno, da namenimo pol leta tem »intervencijam«, preden se odločimo za zdravila (je pa seveda odvisno tudi od tega, kako visoko je povišanje pritiska – v primeru življenje ogrožajočih stanj, seveda ne čakamo in ne preskušamo).

 • Nehaj kaditi, jej manj soli (sploh se izogibaj rafinirani in uporabljaj le nerafinirano sol, pa še to zmerno), več hodi, pij manj alkohola, jej več zelenjave, nadzoruj telesno težo
 • 30 g temne čokolade na dan lahko zniža krvni pritisk toliko, kot marsikatero zdravilo – in še boljšega okusa je
 • 250 ml soka rdeče pese na dan deluje ravno tako hitro in ravno tako dobro kot zdravila. Nitrati v pesi se spremenijo v dušikov oksid, ki razširi krvne žile in poveča pretok
 • Polovica skodelice borovnic 2 x dnevno (lahko tudi zamrznjene) lahko deluje podobno kot ACE inhibitorji
 • Sezamovo olje – uporaba sezamovega olja v kuhinji je pokazala dobre rezultate
 • Laneno seme – 2-3 jedilni žlici na dan, najbolje da jih zmeljemo tik pred uporabo. Bolje se obnesejo kuhana
 1. ZELIŠČA (varnejša najprej)
 • Tinktura korenin regrata (Taraxacum officinale) in koprive (Urtica dioica) – zniža krvni tlak z ohranjanjem/povišanjem zdravja jeter in ledvic
 • Hibiskus (Hibiscus sabdariffa) – pokazali so, da lahko 1-2 skodelici čaja na dan deluje podobno kot kombinacija lizinoprila in hidroklortiazida
 • Glog (Crataegus spp.) – listi, cvetovi (vršički) in jagode v obliki čaja ali tinkture, 1-3 x na dan je odlično krepčilo za cel srčno-žilni sistem, ki je odličen za starejše (60+ bi vsi morali preventivno uživati glog) in je varen za vsakodnevno uporabo v daljšem časovnem obdobju. Krepi tonus žil in ugodno vpliva na moč srca
 • Deljenolistna srčnica (Leonorus cardiaca) tinktura svežih »vršičkov« v dozi 1-3 ml, 2-3 x na dan, 6-8 tednov, predvsem pri tistih, ki so imeli srčni infarkt in pri tistih, ki čutijo tesnobo
 • Pasijonka (Passiflora incarnata) – čaj ali tinktura, odpre in pogreje trda srca. Okrepi tudi spiritualno srce

Omenjajo se še bolj specifična zelišča – ki jih jaz ne uvršam ravno med podporo organizmu, ampak lahko delujejo in so bolj »agresivna« – diuretiki – odvajajo vodo iz ledvic in tako lahko znižajo pritisk (ne naslavljajo pa »vzroka«, ne krepijo organizma): njivska preslica, list regrata zlata rozga, breza, gladež, tudi lipa, bezeg

Poleg navedenih imajo lahko ugoden vpliv na tlak tudi: česen, čemaž, črna kumina, bela omela (previdno z njo), ajda (zeleni del), oljčni listi,   – nekateri delujejo dobro protivnetno, antioksidativno, drugi krepijo žile…pa dejansko še polno polno drugih zelišč, ki vplivajo na zdravje organizma, ker delujejo antioksidativno in protivnetno, med drugim: bazilika, timijan, lovor, kardamom, ingver, cimet….dejansko ne moremo ločiti splošnega zdravja in ugodnega vpliva zelišč, začimb, divje hrane, “plevelov” na  srčno žilno zdravje (in s tem tudi na pritisk) od splošnega zdravja organizma.

V poštev pridejo pa tudi vsa zelišča (in drugi ukrepi), ki ugodno vplivajo na ravni holesterola v krvi in/ali zmanjšujejo vnetja v krvnih žilah (holesterol se »lepi« na vnete, poškodovane žile in tako nastaja ateroskleroza, ki pripomore k visokem pritisku):

 • ustrezna prehrana (mandlji, jabolka, stročnice, avokado, korenje, čili, temna čokolada, kakav, cimet, kuhana zelena listnata zelenjava, mastne ribe, lanena semena, česen, hibiskus, oreški, oves, oljčno olje, pomaranče, hruške, korenine – pesa, repinec…), šitake, soja, jagode, zeleni ali črni čaj, polnozrnata žita),
 • telesna aktivnost
 • zelišča: glog, lipa, šitake, bukov ostrigar, ginseng, codonopsis

ZAKLJUČEK

Iskanje »alternativ« zdravilom v smislu…katero zelišče naj (namesto zdravil) vzamem za to in to težavo nas v večini primerov ne bo vodilo do ustreznega rezultata.

Najboljši pristop je celovit pristop, s spremembo življenjskega stila in podporo (zeliščno in drugo) organizma oz zdravja. A naj se ne ustrašimo – tudi celovitega pristopa se lahko lotimo zmerno, postopoma. Na vrat na nos spreminjati življenjski stil je skorajda nemogoča oz utopična naloga in terja veliko napora in motivacije.

K sreči imamo na voljo enostavne in včasih tudi prav okusne rešitve  – čokolada, kakav, rdeča pesa, divje rastline, zelišča in druge “plevele”, …), varna hranilno-krepčilna zelišča, ki jih lahko (kljub zdravilom) počasi mic po mic vključujemo v svoj vsakdan….

In če bereš ta članek, če imaš težave z visokim pritiskom…ti polagam na srce – uredi najprej svoje spanje. Spi dovolj, spi kakovostno in pogosto že samo to lahko privede do čudežev.

Potem se loti “divje hrane”.…vključi divje rastline, zelišča in druge “plevele” v svoj vsakdan…in šele potem začni raziskovati bolj “specifična” zelišča.

Ne pričakuj, da boš lahko zdravila (ker jih pač nočeš jemati) lahko enostavno nadomestila z zelišči. Bo potrebnega malo več dela, ampak se splača – tvoje telo, tvoje življenje ti bo hvaležno, ker kot “stranski učinek” bo celotno tvoje počutje boljše, energija bo višja in življenje bo polnejše .

Pozdravček,

Tina

(povzeto deloma po S.Weed)

Deli