PISANA PLOSKOCEVKA – gozdni zaklad za imunski sistem

Opaziš tole v gozdu in si rečeš vau, kakšna huda goba… in greš naprej. Gre zelena čarovnica v gozd, opazi tole gobo in si reče… o poglej jo, zaveznico imunskega sistema, zaveznico boja proti raku… Nekaj jo vzame, nekaj jo pusti… Pisana ploskocevka, Trametes (Coriolus) versicolor, Turkey tail… Je najbolj pogosta lesna goba, najdeš jo v listnatih in mešanih gozdovih po vsej Sloveniji. Pisana ploskocevka spominja na puranji rep (na kar nakazuje tudi ime v angleščini-Turkey tail). Pojavlja se v mnogo različnih barvah, od rjavkastih do sivkastih tonov.

 

Na Kitajskem in Japonskem uporaba te gobe v medicinske namene sega že dolgo v zgodovino. Na Kitajskem jo imenujejo Yun Zhi in se v Tradicionalni Kitajski Medicini uporablja za odpravljanje vlage, zmanjševanje sluzi, zdravljenje pljučnih obolenj, krepitev želodca in vranice, povečanje energije in ob kroničnih obolenjih.

Potrjeno delovanje pisane ploskocevke je:

 • Proti-tumorsko
 • Proti-virusno
 • Proti-mikrobno
 • Imunomodulatorno
 • Antioksidativno

Pripravek v obliki prevretka je bogat s polisaharidi, ki podpirajo imunski sitem in so skupni vsem medicinskim gobam. Prevretek je edina klinično validirana metoda za »osvoboditev« teh polisaharidov iz neprebavljive celične stene gobe. Glede ultra finega mletja (medicinske gobe, ki se prodajajo v obliki prahu v – kot dodatek jogurtom, smootijem, sokovom,…) si še nisem prišla čisto na jasno. Po besedah verjetno največjega strokovnjaka za medicinske gobe pri nas, pa je tak prah, ki nastane z ultra finim mletjem z močnimi industrijskimi mlini, po njegovih izkušnjah učinkovit.

Pri pripravi prevretka vroča voda raztopi nam neprebavljivo vlaknino hitin, ki je derivat glukoze in jo najdemo tudi v zunanjem skeletu rakov.

Najbolj raziskana proti-tumorska polisaharida pisane ploskocevke se imenujeta polisaharid K (PSK) in polisagarid P (PSP), ki sta skupka različnih sladkorjev in pripetih proteinov. Delujeta tako, da zavirata rast rakavih celic, spodbujata imunski odgovor in povečata število in aktivnost ti. naravnih celic ubijalk (natural killer cells oz. NK cells) in ostalih limfocitov, ki so pomembni predvsem pri boju proti virusnim okužbam in rakavim celicam.

V študijah so pokazali njen pozitivni vpliv pri pomanjkljivi imunosti, različnih tipih raka, hepatitisu B in C ter malariji. Pri mnogih vrstah raka se je SOČASNA uporaba pisane ploskocevke IN konvencionalne kemoterapije v študijah izkazala za učinkovito –  predvsem pri raku želodca, požiralnika, debelega črevesja, sarkomih, karcinomih, raku dojk, materničnega vratu, prostate in pljučnem raku.

Na srečo je ta goba precej razširjena v Sloveniji – najdemo jo praktično vsepovsod, kjer so prisotni odmrli štori in hlodi trdega lesa. Nabiramo jo lahko skozi celo leto, najbolj obilno pa raste jeseni in pozimi.

PREPOZNAVA:

Pisana ploskocevka ima nekaj podobnih »sorodnic«. Prepoznamo jo:

 • Je pahljačasta lesna goba, ki raste na odmrlih štorih, hlodih, palicah. Je ploščata, usnjata s koncentričnimi barvnimi conami in se lahko pojavlja v precej barvnih različicah (v rjavih, rdečkastih, sivih tonih). Skrajni rob je navadno bel.
 •  Na spodnji strani ima pore. NIMA lističev, tudi ni popolnoma gladka.

 

 • Pore so majhne, komaj vidne (cca  3-8 por na milimeter)
 • Sveža (in tudi delno posušena) je prožna.

PRIPRAVA:

Pisano ploskocevko pripravljamo po ti. metodi dvojne ekstrakcije. Do »osvoboditve« dragocenih polisaharidov pride pod vplivom vrele vode, v alkoholu pa pride do ekstrakcije nevodotopnih snovi, kot so steroli in triterpeni. Alkohol nam služi tudi kot konzervans.

 • Nabrano pisano ploskocevko posušimo
 • Zmeljemo (mlinček za kavo se ni pokvaril, juhu 🙂 – se je pa enkrat naredila nekakšna »vata« – mogoče goba ni bila dovolj posušena; naslednjič je mlinček krasno opravil svoje delo)

 

ALKOHOLNA EKSTRAKCIJA

 • Napolnimo kozarec za vlaganje do cca ½ ali malo čez.
 • Nalijemo do vrha alkohol (šnops, vodka, farmacevtski alkohol…)
 • Pustimo na sobni temperaturi in v temi (npr. kuhinjska omarica) cca 3-4 tedne, vmes večkrat premešamo
 • Precedimo in shranimo obe frakciji (tako alkohol, kot tudi zmleto gobo).

 

VODNA EKSTRAKCIJA

 • Zmleto gobo, ki nam je ostala od namakanja v alkoholu prelijemo s približno dvakratno količino vode, kot imamo alkohola
 • Pristavimo na ogenj in pustimo, da zavre
 • Na majhnem ognju kuhamo še uro do dve – da dobimo približno enako količino vode, kot imamo alkohola.
 • Precedimo

ZMEŠAMO skupaj alkoholni in vodni ekstrakt,

OZNAČIMO 

in

imamo pripravljeno

TINKTURO PISANE PLOSKOCEVKE PO METODI DVOJNE EKSTRAKCIJE

Se sliši zapleteno ? Pa ni! Kar poskusite !

UPORABA:

Za podporo imunskemu sistemu 1-2 čajni žlički na dan v kozarcu vode, čaja,…do 3 tedne. Po nekaj tedenskem premoru lahko ponovimo.

Pisana ploskocevka je varna za uporabo, možni pa so tudi neželeni učinki, kot npr. driska, napenjanje, potemnitev nohtov ali bruhanje. Ob pojavu neželenih učinkov, prenehajte z uporabo in poskusite ponovno čez dan ali dva. Če se neželeni učinki ponovijo, vam ta goba kot zgleda ne ustreza.

Ob nabiranju kakršnekoli gobe je treba imeti v mislih, da lahko hiperakumulirajo težke kovine iz onesnaženega zraka ali tal.

Informacije na tej strani so informativne narave in niso nadomestilo za zdravljenje in/ali posvet z zdravnikom. Posvetujte se z zdravnikom o uporabi kakšnih koli pripravkov, še posebej ob morebitni prisotnosti zdravstvenih težavah ali sočasnem jemanju zdravil in/ali drugih pripravkov.

Deli

11 odgovorov na “PISANA PLOSKOCEVKA – gozdni zaklad za imunski sistem”

 1. Ali pri ekstrakciji, ko precedis po vretju, vlijes v alkoholni del še vročo vodo ali jo moraš shladiti?

  1. Lahko tudi otroci to uživajo, glede na to, da je alkohol notri? Hvala za vse nasvete, mi bodo zelo prav prišli.
   Sandra

   1. Odvisno, kako stari so otroci. Tinkture se uživajo v majhnih količinah, tako da se zaužije zelo malo alkohola. Je pa treba preceniti ali je otrok dovolj star in ali je vam to ok.

  1. Pozdravljeni,

   Lahko naredite tudi čaj….ne bo enako učinkovit, ker bodo manjkale učinkovine, ki se ekstrahirajo v alkoholu, v vodi pa ne. Bo pa tudi učinkovit – predvsem iz vidika beta glukanov, ki uravnavajo imunski sistem.

   Pozdrav,
   Tina

  1. Obstaja nekaj možnih zamenjav, naj ne bi bila pa nobena drevesna goba strupena (če ni preraščena s kakšno drugo glivo)..je treba biti kar 100%, da imamo ta pravo – drugače ne nabiramo.

   Lep pozdrav,
   Tina

 2. Pozdravljeni
  Me zanima kako se naredi čaj (brez alkohola) razmerje gobe,voda,koliko časa je potrebno, da vre in koliko se jemlje na dan.
  Hvala za odgovor
  Brane

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja