ŠIPEK

Šipek, plod vrtnice, je živahen in vsestranski dragulj v zeliščnem svetu. Ti majhni, rdeči sadeži, znanstveno znani kot Rosa spp., so polni hranljivih, krepčilnih in zdravilnih učinkovin.

Energetika in delovanje šipka

Energetsko velja, da šipek hladi in suši. Ima sladek in rahlo trpek okus, zaradi česar je odličen dodatek k različnim jedem.

Šipek je znan po svojih adstrigentnih, protivnetnih in antioksidativnih lastnostih. Zaradi visoke vsebnosti vitamina C velja tudi za hranljivo zelišče. Zaradi te kombinacije lastnosti je šipek močan zaveznik pri različnih zdravstvenih težavah.

Šipek za zdravje srca

Šipek se tradicionalno uporablja za podporo zdravja srca. Njegova visoka vsebnost antioksidantov lahko pomaga zaščititi srce pred oksidativnim stresom, ključnim dejavnikom pri boleznih srca. Poleg tega lahko adstringentne lastnosti šipkov pomagajo krepiti krvne žile in podpirajo splošno zdravje srca in ožilja.

Šipek za celjenje ran

Zaradi adstringentnih in protivnetnih lastnosti šipka je koristen tudi pri celjenju ran. Lokalno naneseno šipkovo olje ali obkladek iz plodov lahko pomaga zmanjšati vnetje in pospeši proces celjenja.

Šipek za vnetja in bolečine

Šipek je raziskan tudi zaradi njegove sposobnosti zmanjšanja vnetja in bolečine, zlasti v zvezi z artritisom. Njegove protivnetne lastnosti lahko pomagajo zmanjšati otekline in bolečine, vsebnost antioksidantov pa lahko pomaga zaščititi sklepe pred nadaljnjimi poškodbami.

Šipek kot hrana

Šipek je poleg medicinske uporabe tudi zelo hranljivo živilo. Ima posebno veliko vitamina C, vsebuje pa tudi vitamine A, E in K ter kalcij, železo in prehranske vlaknine. Iz šipka lahko pripravljamo čaje, marmelade, želeje, sirupe in celo vina.

Šipek se lahko uporablja v različnih kulinaričnih pripravkih. Ima pikanten, saden okus, ki se dobro ujema s sladkimi in slanimi jedmi. Tukaj je nekaj idej:

Za pripravo čaja iz šipka je ogromno različnih receptov – ali damo cele, ali zdrobljene plodove? Ga namakamo v hladni vodi in potem segrejemo? Naredimo poparek ali prevretek? Kako ga sušimo – cele ali »razkoščičene«? Kako se znebimo dlačic…?

Te dileme bomo obravnavali kdaj drugič (poglobljeno se s tem ukvarjamo v naši Virtualni zeliščarski vasi), spodaj pa delim z vami najenostavnejši recept za pripravo šipkovega čaja:

Sestavine:

• 2 žlici posušenih plodov šipka

• 2 skodelici vode

• Med po okusu

Navodila:

1. Posušene plodove šipka speremo pod mrzlo vodo.

2. V loncu zavremo vodo.

3. Šipek dodamo v vrelo vodo in na nizkem ognju segrevamo 15-20 minut.

4. Čaj precedimo v skodelico in dodamo med po okusu.

Odmerjanje:

Za posušene plodove šipka je običajni odmerek 2-5 gramov na dan, lahko razdeljen na več skodelic. Kot pri vsakem zelišču je pomembno, da začnemo z nižjim odmerkom in ga po potrebi postopoma povečujemo.

Šipkova marmelada: To je klasičen način uporabe šipka. Preprosto kuhamo šipek s sladkorjem in vodo, dokler ne doseže konsistence, podobne marmeladi. To lahko namažemo na toast, uporabimo kot nadev za pecivo ali celo postrežemo s sirom.

Šipkov sirup: Šipkov sirup je sladek, oster sirup, ki ga lahko uporabimo na različne načine. Lahko ga pokapamo po palačinkah ali vafljih, uporabimo kot sladilo za čaj ali koktajle ali celo kot glazuro za meso.

Šipkova omaka: Šipek lahko skuhamo v omako, podobno brusnični omaki. Postrežemo ga lahko poleg mesa ali uporabimo kot preliv za sladice.

Ne pozabite, da je pomembno, kot pri vsakem zelišču, poslušati svoje telo in po potrebi prilagoditi uporabo. Medtem ko šipek na splošno velja za varnega, lahko pri nekaterih ljudeh povzroči neželene učinke, kot so želodčni krči ali driska, zlasti v velikih odmerkih. Vedno začnite z majhnim odmerkom in postopoma povečujte, ko se telo prilagaja.

Skratka, šipek je vsestransko in koristno zelišče s širokim spektrom uporabe. Ne glede na to, ali jih uporabljamo zaradi zdravstvenih koristi ali preprosto uživamo v njihovem pikantnem okusu, ni mogoče zanikati privlačnosti tega vibrantnega plodu.

Deli