Z DIVJIM KOSTANJEM NAD KRČNE ŽILE

Še en zaklad jeseni je še mogoče dobiti – sicer je že malo pozno, a še ne prepozno 🙂

DIVJI KOSTANJ

Pripravki iz divjega kostanja so uveljavljena zdravila oziroma krepčila pri težavah s krčnimi žilami. Plodovi divjega kostanja vsebujejo escin, ki krepi tonus oziroma napetost venskih žil. Najdemo ga tako v obliki mazil, gelov,… kot tudi v obliki tinktur in tablet.

Uporaba divjega kostanja lahko pomaga pri bolečih, težkih in utrujenih nogah, pri krčnih žilah in drugih težavah, ki spremljajo kronično vensko popuščanje.

Za uporabo pripravkov divjega kostanja pa ni treba, da se nam krčne žile že pojavijo – koristno jih je uporabljati že prej, še posebej, če smo izpostavljeno dejavnikom tveganja (ima kdo v družini krčne žile, veliko sedimo, ženski spol, starejši ljudje, nosečnost, nezdrav življenjski slog, malce preveč kilogramov na tehtnici…)

Ker divji kostanj kar leži na tleh in komaj čaka, da ga poberemo, vam predlagam, da to izkoristite in si enostavno, hitro in poceni pripravite svojo tinkturo, mazilo ali losjon.

ZAKAJ BI KUPOVALI, ČE SI LAHKO ENOSTAVNO IN HITRO PRIPRAVIMO SAMI.

Ker pripravki divjega kostanja, če jih zaužijemo (tinkture, tablete), lahko zmanjšajo strjevanje krvi, se je pred uporabo pripravkov divjega kostanja hkrati z jemanjem zdravil, ki preprečujejo strjevanje krvi, potrebno posvetovati z zdravnikom.

Divji kostanje je močno zdravilo in če ga zaužijemo preveč se nam lahko pojavi slabost, omotica, glavobol ali srbeča koža – v takem primeru zmanjšamo dozo in se opazujemo.

TINKTURA DIVJEGA KOSTANJA

Naberemo nekaj plodov divjega kostanja in ga razrežemo na manjše kose. Seveda je priporočeno, da ga zrežemo/zmiksamo/naribamo na čim manjše kose – a preskušeno ni dobro uporabiti npr. multipraktika, sploh že pri malo posušenih kostanjih …razen če imate industrijsko izvedbo ali pa ga imate namen po pripravi kostanja vreči stran (no, taka je vsaj moja izkušnja – za stran ravno ni bil – reže pa niti približno ne več tako dobro, kot je). Ker pa je bolje malo manj popolno, kot nič – se nisem ravno najbolj držala priporočil in sem kostanj narezala na ne ravno zelo male koščke (ga bom pustila zato male dlje časa namakati).

Narezan divji kostanj stresemo v kozarec za vlaganje (jaz ga kar skoraj do vrha, ker so kosi večji, kostanja je na voljo na pretek in je vmes kar nekaj zraka) in čez nalijemo alkohol (vsaj 40% naj bo, npr., vodka, domači sadjevec,…). Ustrezno označimo (kaj smo dali notri in kdaj!).

Pustimo stati 3-6 tednov na sobni temperaturi v temi (kuhinjska omarica je odlična izbira), vmes večkrat premešamo. Nato tinkturo precedimo in shranimo, najbolje v temno stekleničko.

Tinkturo lahko uživamo po kapljicah, in sicer 2 ml, 2 x na dan v nekaj tekočine – če opazimo neželene učinke, kot je slabost, vrtoglavica, glavobol ali srbeča koža, dozo zmanjšamo.

V primeru jemanja zdravil za preprečevanje strjevanja krvi, se je pred uporabo tinkture potrebno posvetovati z zdravnikom.

OLJE (MACERAT) DIVJEGA KOSTANJA

V bistvu ponovimo zgoraj opisani postopek priprave tinkture, le da namesto alkohola uporabimo olje (npr. olivno olje). Prav tako pustimo nekje na sobni temperaturi v temi 3-6 tednov in nato precedimo.

Olje lahko porabimo direktno za mazanje nog (masiramo od spodaj navzgor) ali pa ga uporabimo za izdelavo mazila ali losjona (zelo enostavna izdelava !).

MAZILO DIVJEGA KOSTANJA

Mazilo divjega kostanja naredimo tako, da počasi segrevamo (najbolje v vodni kopeli) olje oziroma macerat divjega kostanja. Med segrevanjem počasi dodajamo čebelji vosek. Vsake toliko preverimo s tem, da kapnemo zmes olja in voska na hladno površino (npr. hladno žlico) ali je gostota mazila že primerna. Ko se malo ohladi, lahko dodamo še npr. eterično olje mete za še bolj sproščujoč učinek ali pa v olje zraven kostanja dodamo še kakšen čili – in poskrbimo dodatno še za boljšo prekrvitev nog.

Načeloma so olja sama bolj primerna, ko želimo boljšo absorbcijo aktivne učinkovine skozi kožo (kot v primeru krčnih žil), mazila pa bolj tam, kjer želimo učinek na sami koži. Vendar pa so mazila marsikomu bolj enostavna za nanašanje, zato se velikokrat uporablja mazila namesto olj.

LOSJON DIVJEGA KOSTANJA

Meni najljubši pa je losjon. Losjon naredimo enostavno tako, da zmešamo olje (macerat) divjega kostanja s tinkturo divjega kostanja. S količino lahko eksperimentiramo – ali želimo bolj oljnati losjon ali bolj alkoholni losjon – tak losjon nam bo zaradi alkohola, ki deluje kot konzervans, tudi zdržal dlje, kot samo olje (če ga ne bomo tako ali tako prej porabili. Tudi v losjon lahko kanemo nekaj kapljic eteričnega olja mete za svežino. Pred vsako uporabo dobro pretresemo, za lažji nanos lahko kupimo stekleničko s pršilko.

Torej – tako priprava tinkture, kot olja je enkratno enostavna, poceni in ne zahteva prav dosti časa. Po 3-6 tednih npr. potem to samo še zmešamo skupaj, po želji dodamo eterično olje in že imamo pripravljen enkraten losjon za vtiranje – tako za preprečevanje nastanka krčnih žil, kot tudi pomagalo pri že razvitih težavah.

Lahek korak vam želim !

Informacije na tej strani so informativne narave in niso nadomestilo za zdravljenje in/ali posvet z zdravnikom. Posvetujte se z zdravnikom o uporabi kakšnih koli pripravkov, še posebej ob morebitni prisotnosti zdravstvenih težavah ali sočasnem jemanju zdravil in/ali drugih pripravkov.

Deli

4 odgovori na “Z DIVJIM KOSTANJEM NAD KRČNE ŽILE”

  1. Pozdravljeni
    Sama sem pripravila tudi kostanjevo moko. Zelo pomaga pri vnetju grla, treba jo je grgrati. Za noževo konico damo v usta, zmočimo s slino in grgramo. Izpljunemo. Moka traja več let, biti lora na suhem.
    Lp
    Irena

  2. Z ZELENO ČAROVNICO je skoraj tako, kot bi bil zdravnik pri roku😉
    Preprosti nasveti in enostavni recepti za “home made” pripomičke. Hvala.

  3. Gospa Irena mi je poslala še recept za kostanjevo moko: “Kostanjevo moko pripravimo tako, da kostanj olupimo. To je težko in zamudno delo, bodite pazljivi z nožem. Potem ga na deski zrežite na tanke rezine in sušite. Jaz sem ga sušila v sušilniku 6ur, lahko ga sušite v pečici na 60 stopinj. Ko je dobro osušen, ga zmeljite v mlinčku za kavo. Je izredno trd, zato ga meljite manjše količine. Potem ga presejte, jaz sem ga sejala na cedilo za juho. Ostanke spet meljite, dokler ne končate. Hranite v suhem in temnem prostoru. Moka traja več let. Zato se splača potruditi.”. HVALA !

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.