NAVADNA ZVEZDICA – okusen in izjemno zdravilen plevel

(Stellaria media)

 

Navadna zvezdica  (in druge podobne zvezdice) je oportunistični in hranilno bogat »plevel«, ki odlično pomirja in hladi mnoge simptome vročine, suhosti in vnetja.

Bolj ji je všeč hladno vreme in je pogosto prva rastlina, ki požene spomladi oziroma, če ni snega, se jo najde tudi pozimi. Poleti, v vročini ne uspeva prav dobro, pogosto praktično izgine in se v jesenskih mesecih znova pojavi.

Poznamo jo lahko tudi pod ljudskimi imeni kurja črevca, počrevec…

ENERGETIKA

Navadna zvezdica ima rada hladno, vlažno vreme in prav tako energetiko tudi ima. Hladi in vlaži vroča, suha tkiva. Navadna zvezdica ima mnogo nians kot zdravilo, a tudi če si zapomnimo samo to, da hladi in vlaži, si lahko z njo uspešno pomagamo.

NAVADNA ZVEZDICA KOT HRANILO

Navadna zvezdica je bogata z veliko hranili.

Zelo bogata je z aluminijem, bakrom, cinkom, železom, magnezijem, manganom, silicijem in cinkom.

Vsebuje tudi veliko kalcija, klorofila, kobalta, fosfrorja, kalija, proteinov, karotenov.

Vsebuje še pomembne količine vitamina C, kroma, molibdena, riboflavina, niacina, tiamina , vlaknin in natrija. vključno s kalcijem fosforjem, magnezijem, kalijem in vitaminom C.

Še posebej je priporočena ob okrevanju po bolezni, pri pomanjkanju mikrohranil, kronično utrujenih zaradi prekomernega dela in stresa, anemičnih posameznikih, je pa tudi zelo okusna divja hrana, priporočena za vsakogar, katerekoli starosti. Uživa se jo lahko tudi več mesecev.

Poleg tega, da sama vsebuje veliko hranil, tudi pomaga telesu, da še bolje absorbira druga hranila.

Navadna zvezdica vsebuje tudi saponine – ko saponine »obdelamo« z vodo, se penijo. Saponini imajo različne naloge v telesu – od uravnavanja krvnega sladkorja, podpirajo zdrav mikrobiom, uravnavajo vnetja. V velikih količinah tudi dražijo sluznice, delujejo kot stimulatorni ekspektoransi – kot pomoč pri izkašljevanju, lahko pa tudi dražijo sluznico želodca in povzročijo slabost in bruhanje. Pri navadni zvezdici tega sicer niso opazili.

NAVADNA ZVEZDICA ZA OČI

Oči naravo želijo biti hladne in vlažne. Pri neprijetnih občutkih, pri rdečih, razdraženih, suhih očeh si lahko pomagamo z navadno zvezdico. Za najboljši rezultat zmiksamo svežo rastlino in položimo sočno pulpo na zaprto oko kot oblogo. Po 10-20mintah, ko obloga postane toplo, jo zamenjamo z novo, svežo. To lahko ponovimo večkrat na dan, par dni zapored, če je potrebno.

NAVADNA ZVEZDICA ZA LIMFO

Navadna zvezdica nežno premika limfo. Pomislimo nanjo, o imamo otečene bezgavke ali otekline, ki nakazujejo na stagnirajoče intersticijske tekočine ali stagnirajoč limfatični sistem.

Navadna zvezdica je tudi znana pri uporabi benignih cist. Uporabi se jo lahko topikalno, pogosto pri mnogih vrstah cist, tudi ganglionih oz ganglionskih cistah. Zasledila pa sem tudi njeno interno uporabo pri cistah na jajčnikih.

NAVADNA ZVEZDICA ZA KOŽO IN RANE

Navadna zvezdica je idealna za mnoga različna vroča, vneta stanja kože. Rdečico, razdraženo kožo, srbež lahko pomirimo z oblogo iz sveže navadne zvezdice. Uporablja se lahko pri ekcemih, turih (abscesih) ali pikih insektov (komarji, čebele). Pomirja tudi rdeče rane, žulje, praske…pravijo, da lahko izvleče tudi trne.

Skupaj s trpotcem lahko navadna zvezdica sestavlja odlično vse-stransko mazilo.

NAVADNA ZVEZDICA PRI KAŠLJU

Navadno zvezdico lahko uporabljamo tudi notranje – pri enakih simptomih, kot zunanje: vročina, suhost.

To je npr. pri suhem, razdraženem tkivu pljuč in bronhijev, kjer prihaja do suhega, spazmodičnega, neproduktivnega kašlja. Lahko se uporablja v tinkturi, oxymelu ali čaju…da povrne vlago in hladi razdražene dihalne poti.

Zaradi vsebnosti saponinov deluje tudi kot blag ekspektorans in lahko tudi pomaga premikati zastalo sluz v pljučih. Saponini delujejo na refleksnem nivoju. Predvidevanjem, da z draženjem sluznice prebavil preko vagusa sprožajo tudi reflekse druge v telesu.

Ponavadi to blaga stimulacija kašlja ne moti oziroma prevaga vlažilni in pomirjajoči učinek pri suhem kašlju – če pa pride do povečanja suhega, dražečega kašlja, pa so za to lahko odgovorni saponini v navadni zvezdici.

NAVADNA ZVEZDICA ZA SEČILA

Navadna zvezdica je blag diuretik in pomagata pri znakih vročine v sečilih – kot je npr. pogosto in boleče uriniranje. Pogosto se ob vnetju sečil kombinira z vednozelenim gornikom in rmanom, lahko tudi z zlato rozgo.

NAVADNA ZVEZDICA ZA HUJŠANJE

Pravijo, da navadna zvezdica lahko zmanjša maščobo in pomaga pri izgubi telesne teže – lahko bi imela vpliv na endokrini sistem oziroma metabolizem.

NAVADNA ZVEZDICA PRI VROČINSKIH STANJIH

Ker hladi, vlaži je navadna zvezdica uporabna tudi pri vročinskih stanjih – v 2. fazi vročine – takrat ko je vročina najvišja, nam je vroče in smo nemirni. NI primerna za takrat, ko imamo vročino in nas ob tem zebe.

BOTANIKA

Ima male bele cvetove s petimi cvetnimi lističi, ki pa so skoraj do konca razcepljeni – tako da jih izgleda 10.

Dolžina stebel odraste rastline je od 5 – 40 cm. Rast je lahko kipeča do plazeča, izgled je zato lahko blazinast. Stebla so okrogla, med kolenci je vrsta dlačic. Listi so široko jajčaste oblike, na koncih koničasti in so največkrat gladki ali pokriti z dlačicami pri dnu. Listi so na steblo nameščeni nasprotno. Spodnji listi so izrazito pecljati, peclji so po robu dlakavi.

Korenine so nežno zasidrane v zemljo, jo hitro izpulimo.

Karakteristična lastnost so DLAČICE po steblu in sicer v eni liniji po eni strani stebla, v naslednjem kolencu pa po drugi strani stebla. 

UPORABA

Najbolje je navadno zvezdico uporabiti svežo. Nabiramo jo s škarjami (ker jo ob trganju lahko hitro izpulimo), najbolje mlado rastlino. Lahko se jo nabiraš še ko cveti, ko pa že semeni, pa bolje da ne – postane bolj trda in vlaknasta.

Lahko jo jemo surovo (krasen okus po mlečni koruzi), v solatah, na sendviču….ali jo dodajamo kuhanim jedem.

Odličen je tudi pesto navadne zvezdice. Preden damo navadno zvezdico narežimo stebla na krajše kose, da se ne zavijejo v rezila multipraktika/sekalnika.

Svežo lahko namočimo v alkohol za tinkturo ali v kis (mineralna bomba).

Če delamo macerat, jo čez noč pustimo, da oveni ali jo sušimo par dni – je lahko težava s plesnijo pri izdelavi macerata navadne zvezdice, ker vsebuje veliko vode.

Navadno zvezdico lahko posušimo, a bo hitro izgubljala svojo potenco in jo je treba uporabiti v roku par tednov.

Doziranje:

Navadna zvezdica je tako hrana kot zdravilo. Tako je doza lahko precej visoka – kot npr. pri zelenjavi.

Iz navadne zvezdice se lahko pripravi tudi hranilni/krepčilni namok – a kot sem rekla, suho je dobro porabiti v par tednih (za namok uporabljamo suhe rastline).

Tinkturo (sveže rastline) uporabljamo: 60-100 kapljic na dan, 4 x na dan; 1:2; 70 % alkohol

Topikalna uporaba: obloge, mazilo….

PREVIDNOSTNI UKREPI

Navadna zvezdica je zelo varno zelišče. Ker vsebuje saponine pa lahko v zelo velikih količinah pri občutljivih posameznikih povzročijo slabost, bruhanje, drisko.

Z vso divjo hrano pa začnemo postopoma (ne kar naenkrat pojesti velike sklede solate samo iz navadne zvezdice), ker je to močna hrana in se mora telo malo navaditi.

PODOBNE RASTLINE (možne zamenjave)

Na vrtu (in tudi drugod) lahko navadno zvezdico zamenjamo s kurjo češnjico (Anagalis arvensis), ki pa ima oranžne oz marelične (lahko tudi modre) cvetove. Preden cveti se ju težko loči, karakteristično pa je, da kurja češnjica NIMA dlačic po steblu. 

Podobna je tudi trižilna popkoresa (Moehringia trinervia), ki pa ima izrazite žile na listih in prav tako NIMA dlačic po steblu.

Če te zanima še več o divjih užitnih in zdravilnih rastlinah izpred domačega praga, pa se nam pridruži tudi na brezplačnem spletnem predavanju, v petek 17. marca ob 10.uri (z možnostjo ogleda posnetka).

Prijave so obvezne. Za prijavo klikni TUKAJ. 

 

Deli