Kaj je zdravilstvo modrih žena?

Ljudsko zdravilstvo, nekateri pravijo pogansko zdravilstvo… V času, ko je zaradi močnega vpliva cerkve smela (božjo) zdravilno moč zelišč uporabljati le duhovščina in se je razvilo ti. samostansko zdravilstvo se je (in cognito) razvijalo tudi zdravilstvo modrih žena, ki je temeljilo na ustnem izročilu šamanskega znanja germanskih in keltskih zdravilcev. V svoji praksi so se modre ženske menda posluževale tudi afrodiziakov in halucinogenih zelišč, zato so jih povezovali s hudičem. Ženske, ki so zdravile s takšnimi zelišči in nekrščanskimi obredi, so bile izobčene, v poznem srednjem veku pa preganjane kot čarovnice in sežgane na grmadi.

Utemeljiteljica moderne tradicije zdravilstva modrih žena, Susun Weed takole razloži:

»V tradiciji zdravilstva modrih ženah smo VSI zdravilci. S samozdravljenjem in ljubeznijo do samega sebe soustvarjamo zdravljenje/celjenje z našimi zavezniki. Naši zavezniki so naši problemi; prinašajo nam darove celosti. Naši zavezniki so modre žene; podpirajo nas v naši preobrazbi. Naši zavezniki so zeleni zavezniki, divje rastline; zagotavljajo nam optimalna hranila.

Zdravilstvo modrih žena je najstarejša tradicija zdravilstva. Njen simbol je spirala. Celota je večja od vsote njenih delov. Življenje je spiralna, vedno spreminjajoča se popolnost. Bolezni in poškodbe so vrata preobrazbe. Vsak od nas je sam po sebi celoten, vendar išče še večjo celovitost, popoln, vendar si želi še večje popolnosti. Cel/zdrav/svet. Snov, misel, občutek in duh neločljivi, prepleteni.

Dobro zdravje je lahko odsotnost bolezni, vendar je tudi odprtost za spremembe, prilagodljivost in sočutno utelešenje, tudi ko plešemo z rakom ali se zdravimo zaradi resne nesreče. Edinstvenost raje kot normalnost. Ne zdravilo, ampak integracija. Ne odpravljanje slabega ampak negovanje celovitosti/zdravja/svetosti.

Negovanje celovitosti/zdravja/svetosti je nevidno, preprosto, prizemljeno, holografsko, vedno spreminjajoče se, žensko usmerjeno in sočutno. »

(Iz knjige Healing Wise, Susun Weed)

Kaj nam prinaša zdravilstvo modrih žena ?

Zdravilstvo modrih žena okrepi ženske* s tem, da:

  • se osredotoča na enostavna zdravila, ki so zlahka dostopna
  • skrbi za izmenjavo informacij,
  • nudi sočutno poslušanje,
  • preimenuje njene slabosti v prednosti

Zdravilstvo modrih žena okrepi ženske da:

  • se vidijo kot zdrave, tudi če imajo težave/probleme,
  • postavijo svoje lastne zdravstvene norme,
  • častijo svoje naravne cikle in spremembe (puberteta, menstruacija, nosečnost, menopavza),
  • opredelijo se z vidika, osredotočenega na žensko,
  • povežejo se z ostalimi ženskami za osebno in planetarno zdravljenje.

Moderna medicina se mnogokrat zdi zapletena in težko razumljiva. Tudi alternativna medicina je pogosto  zapletena in nemalokrat neupravičeno draga, pogosto zahteva posebno usposabljanje in iniciacije.

To ženskam jemlje moč.

Postavijo se vloge superiornosti/inferniornosti v procesu zdravljenja. Jaz zdravim tebe.

Tradicija zdravilstva modrih žena z osredotočanjem na enostavna zdravila, ki so zlahka dostopna, vrača ženskam občutek kompetentnosti in moči, da poskrbijo za svoje zdravje.

V tradiciji modrih žena smo VSI zdravilci, prevzamemo odgovornost in se opremo na zaveznike. Zdravniki, zdravilci, prijatelji, sopotniki…so naša opora, a MOČ JE V NAŠIH ROKAH. 

Tradicija zdravilstva modrih žena zdravi z negovanjem celovitosti vsakega edinstvenega posameznika.

Negovanje ima tri primarne vidike: enostavne obrede, krepčilno hrano in sočutno poslušanje. Kadar smo ženske slišane, kadar poslušamo druga drugo, takrat se počutimo vredne in krepke. Sočutno poslušanje preoblikuje ženske zgodbe in tako lahko preoblikuje njihova življenja.

Ena izmed krasnih daril tradicije zdravilstva modrih žena je preimenovanje naših slabosti v prednosti. Kadar si dovolimo biti depresivne, besne, hrepeneče, žalujoče, zmedene, plašne, pasje in še kaj; kadar si dovolimo, da je vse to del nas, takrat lahko končno najdemo in praznujemo svojo celovitost/zdravje/svetost.

Ko ženska sprejme ortodoksno podobo sebe kot nekoga, ki stalno potrebuje pomoč, sprejme pozicijo nemoči.

Ko ženska sprejme trditev tradicije zdravilstva modrih žena, da je že popolna, že živahno zdrava – tudi če ima probleme, zavzame pozicijo moči. Ko ženska postavi svoje lastne zdravstvene norme, ustvari področje moči, kjer lahko stoji, ne glede na to, kako hitre in burne so spremembe.

Ko ženska verjame, da so njeni naravni cikli in spremembe (puberteta, menstruacija, nosečnost, menopavza) nekako bolni ali napačni, se odpre medicinskemu eksperimentiranju (dodajanje hormonov pri prehodu v menopavzo, hormonske tabletke za zaustavljanje menstruacije, hormonske tabletke za lepšo kožo,…).

Ko se ženska nauči, da tradicija zdravilstva modrih žena časti ta stanja bolj kot vse drugo, najdejo vir globoke modrosti in ogromne moči, ki pripotuje v njeno življenje.

Ko se ženska definira iz vidika, osredotočenega na moškega, vedno izgubi.

Ko se ženska definira iz vidika, osredotočenega na žensko, vedno zmaga. Tradicija zdravilstva modrih žena nudi to moč ženskam, iz srca naših starodavnih prednic do tvojega.

PRIDRUŽI SE BREZPLAČNEMU SPLETNEMU DOGODKU

ODKRIJ SVOJO POT DO OBILNEGA ZDRAVJA

in odkleni svojo notranjo moč.

 

Pozdravček,

Tina

*v tekstu je omenjena ženska, uporabljen je ženski spol…vendar pa se principi zdravilstva modrih žena prav tako z lahkoto uporabljajo pri moških

Informacije na tej strani so informativne narave in niso nadomestilo za zdravljenje in/ali posvet z zdravnikom.

Deli

Eden odgovor na “Kaj je zdravilstvo modrih žena?”

Komentarji so izklopljeni.