IMUNSKI SISTEM

Hm… če najprej povem, da smo, ko se “nas nekaj loteva” za razmišljanje o odličnem imunskem sistemu že malo prepozni, najbrž ne boste prav veseli…

Čeprav je res tako, da si imunski sistem gradimo skozi mesece ali leta (z dobro prehrano, spanjem, fermentirano hrano, gibanjem na svežem zraku, sproščanjem,…), pa le imamo na voljo nekaj pomagal, ki lahko odločajo ali nas viroza položi v posteljo ali ne  🙂


AMERIŠKI SLAMNIK verjetno vsi poznate –  bojda je najbolje, da najprej spomladi vtaknemo v “šnops” liste, nato poleti cvetove in zdaj jeseni korenine. Če ste 120 % prepričani, kje je na vašem vrtu poleti krasno cvetel ameriški slamnik, še lahko izkopljete nekaj korenin in jih namočite v vsaj 40% alkohol za 3 tedne. Vmes večkrat premešajte in nato precedite. 3-4 ml na dan tako pripravljene tinkture razredčite v nekaj vode in uživajte 3 tedne. 


Ok, ameriški slamnik mi ne raste na vrtu…Kaj pa pri sosedi ? Hecam se… Namesto k sosedi na vrt, se lahko odpravimo na sprehod v bližnji gozd in poiščemo medicinsko gobo PISANO PLOSKOCEVKO. Prepoznava, priprava in uživanje je opisana na moji spletni strani in tukaj boste našli podrobnejše napotke.


Medicinske gobe in tudi kvasovke vsebujejo ti. BETA GLUKANE – polisaharide za katere so dokazali, da lahko uravnavajo naš imunski sistem. Ene jih imajo več, druge manj. Verjetno ste že slišali reklame: beta-glukan, imunoglukan… ob podrobnejšemu opisu teh proizvodov si marsikje lahko preberemo, da so glukani pridobljeni iz KVASA oziroma PEKOVSKIH KVASOVK.

Zagotovo so v teh proizvodih sestavine koncentrirane, prečiščene…a če je kvas dober za peko kruha, zakaj ne bi bil tudi za uživanje kar tako. Navsezadnje je med drugim kvas bogat z vitamini B kompleksa. Beta glukani so v glivah in kvasovkah »skriti« v hitinski celični steni, ki je naše telo v večini ne more prebavljati. Zaenkrat edina validirana metoda ekstrakcije beta glukanov iz hitinske celične stene je ekstrakcija z vročo vodo.

Našla sem mnogo zapisov, kako je kvas dober za imunski sistem –priporočala bi, da se kvas raztaplja v zelo vroči vodi dlje časa (kuhanje na majhnem ognju pol ure recimo) in se tako iz njega sprosti dragocene beta glukane .

Takega recepta sicer nisem zasledila, a na podlagi vsega prebranega, bi sklepala, da nam košček kvasa v mlačni vodi ne bo kaj dosti pomagal, vsaj z vidika beta glukanov ne. Tudi (še) nisem preskusila tega recepta. Javim.


ČESEN, ČESEN, ČESEN na 1001 način, najbolje surov (tudi surova ČEBULA zna marsikaj, da se ne bo čutila zapostavljeno).


Če  nabiranja niste vešči ali nimate časa ali vam kuhanje kvasa ne diši… je krasen tonik za imunski sistem tudi ASTRAGALUS – tradicionalno zelišče kitajske medicine. Korenina v prahu se da kupiti marsikje tudi na spletu in se ga uporablja po navodilih proizvajalca. Kupiti se da tudi druga adaptogena zelišča, ki se jih po svetu tudi v veliki meri uporablja kot krepčila za imunski sitem: medicinske gobe, kot so REISHI, CORDYCPES; potem GINSENG, AŠVAGANDA – ki dvigujeta splošno raven energije in s tem tudi pozitivno vplivata na imunski sistem.

Pri kupovanju “eksotičnih” zelišč pa bi opozorila, da večinoma ne vemo, kako so bila gojena, sušena, skladiščena, koliko so stara…in sama osebno rajši dajem prednost našim lokalnim zeliščem.


In pa še nekaj malega o opevanem vitaminu D – ja, res se je izkazalo, da vitamin D pomaga pri uravnavanju imunskega odgovora in da so ljudje s pomanjkanjem vitamina D bolj dovzetni za infekcijske bolezni, tudi za covid-19.

Stroka si ravno čisto čisto ni enotna, kolikšne naj bi bile pravšnje vrednosti vitamina D v krvi, a dejstvo je, da se v modernem času vse premalo zadržujemo na prostem (vitamin D se tvori ob izpostavljenosti soncu) in čeprav osebno nisem pristašica prehranskih dopolnil, o dodajanju vitamina D vseeno razmišljam. Navsezadnje tako svetuje tudi slovenska stroka z infektologi na čelu.


Ker z vsako aktivacijo imunskega sistema nastajajo prosti radikali, ni odveč poleg uživati tudi živila bogata z ANTIOKSIDANTI, npr. vitamin C oziroma papriko, cvetačo, ohrtovt, brokoli, zelje, pomarančo…in pa ne boste verjeli, tudi krompir.


Dobra prehrana (divja hrana ima precej več dragocenih mikrohranil kot gojena), rekreacija, spanje, sproščanje,… so osnova, ki je ne smete zanemariti tudi v teh težkih, negotovih časih. 

In pa ne pozabite:

SMEH JE POL ZDRAVJA

 ???

Informacije na tej strani so informativne narave in niso nadomestilo za zdravljenje in/ali posvet z zdravnikom. Posvetujte se z zdravnikom o uporabi kakšnih koli pripravkov, še posebej ob morebitni prisotnosti zdravstvenih težavah ali sočasnem jemanju zdravil in/ali drugih pripravkov.

Deli