MELISA – okusno osvežujoča in pomirjujoča

Ena najboljših stvari pri melisi (poleg njene zdravilnosti seveda) je njen vonj in okus, ki je prijeten za večino ljudi. Večina ljudi bo z veseljem popila to zeliščno zdravilo, celo otroci.

Pogosto se pri uporabi zelišč pojavlja problem palatibilnosti, saj nekega zdravila, pa naj bo še tako koristno, pogosto zaradi okusa in/ali vonja, ne bomo zmogli dolgotrajno uporabljati.

Toda melisa je tako zelo okusna, da to ni niti najmanjša težava. Morda jo tudi zato marsikdo niti ne jemlje kot »pravo« zdravilo. A melisa vsebuje vrline ducata drugih rastlin.

Tinktura melise je eden izmed najboljših načinov, da občutimo njene pomirjajoče lastnosti na živčni sistem. Dobra je za spanje in sproščanje, pomaga pri prebavi in lajša glavobole.

Za otroke je možno pripraviti okusne melisine sladoledne lučke z medom, ki so odlična pomoč pri pretirano razigranih otroških srcih in poleg tega, da ohladijo tudi umirijo pretirano otroško energijo. Lahko jo kombiniramo tudi s sivko.

Prav tako pa bo delovala pomirjajoče in proti – tesnobno v obliki čaja.

Melisa pa je tudi eno izmed zelišč, ki jih omenjajo za odganjanje komarjev. Dobro se kombinira s sivko, meto, limonsko travo in mačjo meto in zelo enostavno pripravimo poletno mazilo proti mrčesu.

Z meliso pa lahko pripravimo tudi razno razne okusne in osvežujoče pijače, kot je npr. ledeni zeleni čaj z meliso ali limonada z meliso.

Z ali brez alkohola lahko pripravimo tudi špricer z meliso in medom, melisin koktajl ali melisin martini.

Zasledila pa sem tudi recept za pivo z meliso in sivko.

Meliso se seveda lahko dodaja tudi v razne sladolede, piškote, peciva ali se iz nje pripravi marmelado.

Tudi koprivinim kolačkom je lahko idealno dopolnilo.

Melisa pa se lahko uporablja tudi v mnogih slanih jedeh. Zanimivo je npr. zeliščno maslo z drobnjakom in meliso.

Pripravimo lahko melisino omako, kis z meliso, melisin pesto, pripravimo pečenega piščanca z meliso ali meliso z lososom.

Melisa pa ni rezervirana samo za zdravilne in kulinarične namene. Odlična je tudi za nego kože. Pomaga lahko pri aknah, ekcemih in podobno. Dobro pomirja kožo in je nadvse uporabna v raznih kopelih, zelo uporabna pa tudi kot sestavina mil.

Pri mastnih laseh pa se obnese melisin šampon ali spiranje las z melisino vodo.

V obliki mazila za ustnice je še posebej uporabna pri pogostem herpesu, saj kar nekaj študij potrjuje njeno protivirusno delovanje proti virusu herpes simplex.

Poleg pomirjujočega vpliva ob stresu in za izboljšanje spanje ima melisa tudi spodbujevalni učinek na kognitivne sposobnosti. Po domače povedano krepi možgane.

Tudi pri skupku simptomov, ki so značilni za povečano delovanje ščitnice (srčne palpitacije, živčna napetost, nespečnost, hiperaktivnost…) se je v kombinaciji z deljenolistno srčnico in plazečim skrečnikom že tradicionalno uporabljala pri prekomerni aktivnosti ščitnice. 

Melisa lahko ščiti srce na različne načine. Uravnava vnetja in pomaga zniževati škodljive ravni lipidov pri bolnikih s sladkorno boleznijo tipa 2. več študijah so pokazali, da je melisa varna in učinkovita pri izboljševanju profila lipidov v krvi, kontroli krvnega sladkorja in zniževanja vnetij pri sladkornih bolnikih tipa 2. 

Melisa ima močan protivirusni potencial, kar lahko najbolje izkoriščamo pri topikalni uporabi – kot smo že omenili v obliki mazila za ustnice pri herpes simplex virusu.

Vendar pa nam na različne načine lahko pomaga pri virusnih obolenjih. Je pomirjujoče zelišče ob infekcijah zgornjih dihal, deluje kot relaksacijski diaforetik (primerna je melisina voda pri visokih vročinah), pomirja tudi razdražljivost in nemir, ki sta pogosta spremljevalca vročinskih stanj.

Ko blag antispazmodik (sprošča krče), melisa pomaga pri tenzijskih glavobolih in ostalih blagih bolečinah zaradi mišične tenzije. 

Melisa se lahko uporablja tudi kot pomoč pri zmanjševanju bolečin zaradi menstruacijskih krčev…je pa potrebna kar velika količina.

Kot aromatično in karminativno zelišče lahko pomaga pri zastali prebavi, zmanjša trebušne krče in spodbuja zdravo prebavo. Je krasna kot skodelico čaja po obroku.

Melisa za otroke
Podobno kot trpotec ima tudi melisa dolgo zgodovine uporabe pri pikih insektov in se lahko topikalno tako kot trpotec (prežvečiš, pljuneš…ali pa zdrobiš med kamni) in je zelo primerna za otroke.

Ima res dober okus in ima podobne koristi tako pri odraslih kot otrocih in prav zaradi okusa je priljubljeno zelišče za otroke.

Npr. lahko se uporablja pri otrocih, ki jim rastejo zobki…da pomiri ta včasih boleč proces. Dobro se kombinira s kamilico.

Pokazali so tudi, da je jemanje kombinacije melise in kamilice en mesec zmanjšalo skupni čas jokanja otrok z diagnosticiranimi kolikami.

V kombinaciji z baldrijanom pa se je pokazala učinkovita pri otrocih, ki so trpeli za nemirnostjo in nepravilnimi vzorci spanja.

OPOZORILA

Obstaja zaskrbljenost, da melisa zmanjšuje delovanje ščitnice, čeprav mnenja o tem ostajajo deljena. Kdor ima premalo delujočo ščitnico naj se iz previdnosti vseeno rajši izogiba uživanju večjih količin melise skozi daljše časovno obdobje.

Tinkturo pripravimo iz sveže melise (najbolje tik pred cvetenjem) v razmerju 1:2. To pomeni na 50 g sveže melise dodamo 100 ml 45 % alkohola in uživamo 3-5 ml, 3-5 x na dan. Včasih pri lažjih zeliščih ne moremo zagotoviti takega razmerja in brez težav lahko razmerje povečamo – le doziranje moramo potem prilagoditi.

Za čaj vzamemo 1 čajno žličko do 30 g posušene melise na dan in prelijemo z vrelo vodo. Pokrijemo in pustimo 5-10 minut, nato precedimo. Po želji sladkamo z medom. Lahko uporabimo sveže zelišče, a uporabimo dvakratno količino.

Melisine sladoledne lučke z medom

Narežemo za 2 rahlo natlačeni skodelici sveže melise in prelijemo s približni litrom in pol vrele vode.

Pustimo pokrito 20 min (prav tako, če imamo suho meliso).

Precedimo in dodamo med po okusu.

Prelijemo v model za lučke ali enostavno v pladenj za ledene kocke.

Damo za nekaj ur v zmrzovalnik.

Mazilo proti mrčesu

Napolnimo kozarec za vlaganje do 1/3 do ½ z drobno zdrobljenimi suhimi zelišči (melisa, meta, limonska trava, sivka in mačja meta) in do vrha dolijemo olje (olivno, mandljevo, jojobino…).

Pustimo na sobni temperaturi in temnem 4 tedne, nato precedimo. Vmes večkrat premešamo in preverimo ali so vse rastline prekrite z oljem.

Na vodni kopeli segrejmo olje in dodamo čebelji vosek, po želji kokosovo in/ali karitejevo maslo. Segrevamo samo toliko, da se vosek in masli stopijo. Prelijemo v posodice in ohladimo.

Da bo odganjanje mrčesa res učinkovito pa se ponavadi doda na 1 skodelico macerata še eterična olja citronele (36 kapljic), limonske trave (18 kapljic), sivke (18 kapljic) in mete (12 kapljic).

Špricer z meliso in medom

V vrču zmešamo ½ skodelice medu in 2 skodelici tople vode.

Dodamo 1/2 skodelice limoninega ali limetinega soka (lahko kombiniramo) in 1 skodelico hladne vode. Dobro premešamo.

Zdrobimo/narežemo za 1 skodelico sveže melise in dodamo mešanici. Z leseno kuhalnico potisnemo meliso na dno in dodamo par rezin limone ali limete.

Damo v hladilnik za približno 1 uro.

Ko se ohladi, dodamo 2 skodelici gazirane vode in premešamo.

Precedimo skozi cedilo v posamezne kozarce, v katere smo smo prej dodali led.

Po želji lahko dodamo kakšno alkoholno pijačo.

Okrasimo z listi melise in rezinami limone.

Deli

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.