KOPRIVA – kraljica divjih hranilnih, krepčilnih in zdravilnih rastlin

»Koprive so tako zelo poznane, da ne potrebujejo opisa. Najdemo jih, s tipanjem, tudi v najtemnejši noči« (Culpeper, 1561)

Moja zelena, moja zelena barva. Kakšna slastna, temna, globoka zelena sem. Luksuzna zelena, kreativna zelena. Zelena, ki naredi tvojo kri rdečo, tvoje gibe tako prožne. Moja zelena, ki naredi materino mleko tako obilno, bogato. Moja zelena, ki naredi tvojo kožo, tvoje lase tako sijoče, bleščeče. Pojej me, popij me, uživaj me !

Bodi pozoren name, na mojo zeleno, na življenje, ki nas obdaja, ki nas ziblje v svojem ritmu.

Bodi pozoren name, hranim te, zdravim te, učim te. Nudim ti, kar je najboljšega na zemlji. Navdušujem te, da spoštuješ zemljo in njene dobrote tebi.

In zbodem te za tvojo pozornost!

Susun S. Weed, Healing Wise 

LISTI/STEBLA koprive delujejo:

  • HRANILNO, kot krepčilo (tonik), poveča količino in kakovost materinega mleka, deluje proti slabosti
  • Kot ZAVEZNIK LEDVIC, diuretik (pospešuje izločanja seča), odvajalo, proti putiki, povečuje chi
  • Spreminjajoče, antiseptično, čistilno, anti-diabetično, anti-revmatično
  • Kot ZAVEZNIK PRSNEGA KOŠA, astringentno, anti-astmatično, za lajše izkašljevanje
  • Svež koprivin sok pomaga pri zaustavljanju krvavitev

Kopriva je dovolj nežna, za vsakodnevno uporabo in hkrati dovolj močna, da celi poškodovana tkiva.

Na splošno velja za doziranje takole:

Tinktura iz svežega listja: 5-100 kapljic dnevno, v vodi

Krepčilni koprivni namok: 1-2 skodelici oz. 250-500 ml dnevno

Sveže stisnjen sok kopriv: 1-3 čajne žličke oziroma 5-15 ml na dan, v vodi

KOPRIVA ZA VSAKDAN

Kopriva kot hranilo je odličen vir MINERALOV, VITAMINOV, AMINOKISLIN (oz. PROTEINOV) z odlično biološko razpoložljivostjo. Nudi nam več energije v delovanju:

  • ožilja
  • imunskega sistema
  • endokrinega (hormonskega) sistema
  • urinarnega sistema

Močno priporočena za doječe matere.

Obilna je s kalcijem in magnezijem, vsebuje tudi veliko kroma, kobalta, železa, fosforja, kalija, cinka, bakra in žvepla. Vsebuje tudi veliko vitaminov B kompleksa, še posebej tiamin (B1) in riboflavin (B2) ter karotene. Listi in stebla kopriv nam nudijo tudi niacin (B3), mangan, selen, silicij, vitamin C, D in K. Kopriva vsebuje relativno malo natrija.

Vsebuje relativno veliko proteinov, vlaknin, maščob, ogljikovih hidratov ob relativno nizki energijski vrednosti (307kcal/100g)

Ideje za pripravo in uporabo koprive kot hranilo najdeš na koncu prispevka.

KOPRIVA ZA SPREMEMBO ENERGIJE

Kopriva spreminja energijo – ne samo preko svojih »bodic«, temveč neguje in hrani celoten energijski sistem: živce, živčne celice, čakre, subtilna telesa.

Kopriva je zel, ki z ostalimi principi zdravilstva modrih žena lahko postopoma pomaga izboljšati počutje človeka s kroničnimi stanji, npr. Epstein Barr virusom (mononukleoza), senenem nahodu, alergijami, limfatičnimi oteklinami, vnetji živcev (vključno z išijasom in lumbagom), nenehnimi glavoboli, povišanim pritiskom, ob nepojasnjeni utrujenosti, ponavljajočih se gripah, zatrdelih arterijah, oslabelih venah, neplodnosti, revmi, bolečih sklepih, ponavljajočimi se lezijami na koži, ob izgubi občutljivosti živcev.

Poskusi skodelico (250ml) koprivnega namoka ali polovico skodelice (125ml) kuhane sveže koprive ali čajno žličko (5 ml) soka vsak dan, vsaj 1 mesec. Recepte za pripravo najdeš na koncu prispevka.

KOPRIVA JE KRASEN ZAVEZNIK LEDVIC in NADLEDVIČNE ŽLEZE

Kot krepčilo ledvicam in nadledvični žlezi poskusi 1 skodelico krepčilnega namoka na dan, 6 tednov, nato 3-4 skodelice na teden, kolikor dolgo želiš. Recept za pripravo najdeš na koncu prispevka.

Kopriva lahko koristi pri ledvičnih kamnih, krvi v urinu, bolečinah v ledvicah, kroničnih vnetjih urinarnega trakta, zaostajanju vode zaradi sladkorne bolezni, stresu ledvic zaradi inzulina, pri kroničnem cistitisu (vnetju mehurja), ob dializi ali operaciji ledvic, stresu, alergijah.

Kopriva uravnava vodo, ponovno vzpostavlja chi v urinarnem in živčnem sistemu.

KOPRIVA KOT KREPČILO PREBAVNEGA SISTEMA

Povabi koprivo na večerjo. Če pride posušena, jo postrezi kot čaj ali krepčilni namok. Če pride sveža uporabi njen sok ali jo pojej skuhano. Recepte za pripravo najdeš na koncu prispevka.

Naredi to pogosto – vsaj 3 tedne in pomagala ti bo izboljšati prebavo in preprečila bolečine v želodcu s tem, da bo krepila jetra, žolčnik in vranico.

Pri hemoroidih lahko zelo (hitro) pomagajo sedeče kopeli s koprivo kot tudi redna uporaba krepčilnega namoka. Uporabi 2 litra namoka in namoči zadnjico v namok za 10 minut 2-3 x/dan. Pomaga tudi zaužitje sveže iztisnjenega koprivnega soka – eno čajno žličko, večkrat na dan.

KOPRIVA KOT KREPČILO ZA DIHALA

Globoko vdihni. Napravi svež koprivin sok, dodaj malo vode in obilico medu in dobiš koprivin med.

To je lahko tvoj zaveznik pri celjenju dihalnega sistema in zmanjševanju prevelikega izločanja sluzi – 1 čajno žličko koprivnega medu na dan!

Poskusi s koprivnim medom v kombinaciji z ostalimi principi zdravilstva modrih žena pri prehladih, gripah, astmi, bronhitisih, pljučnicah,

Poskusi še pol skodelice kopriv kot hrano ali 2-3 skodelice namoka, večkrat na teden do 3 mesece v letu, ponovi to več let zapored. Recepte za pripravo najdeš na koncu prispevka.

Kopriva lahko očisti »zapackan« dihalni sitem brez draženja teh občutljivih tkiv.

Specifično za odrasle astmatike se lahko uporabi tudi koprivno tinkturo pri akutnih stanjih in kasneje koprivni namok za krepčilni učinek.

Še ena možnost pa je uporaba koprivnih hlapov – npr. inhalacija pare pri segrevanju koprivnega namoka. Tudi to je lahko učinkovit zaveznik med ali po pljučnici, bronhitisu ali drugih pljučnih težavah.

KOPRIVA KOT ZAVEZNICA ŽENSK

Kopriva je čudovita zaveznica utrujene najstnice, vedno lačne novopečene mamice, obremenjene ženske na vodilnem položaju, modre žene, ženske v menopavzi.

2 skodelici namoka na dan (0,5l) neguje in stabilizira energijo reproduktivnega/ hormonskega sistema, zgradi bogato kri in poveča sposobnost celic, da presnavljajo hranila.

Kopriva je čudovita zaveznica za ženske z nočnimi oblivi, izčrpanostjo, slabokrvnostjo, močnimi menstrualnimi krvavitvami ter menstrualnimi krči.

Ob krvavitvah (poporodnih ali drugačnih) je lahko v veliko pomoč pogosto pitje svežega koprivnega soka, za negovanje po tem pa krepčilni namok. Recepte za pripravo najdeš na koncu prispevka.

KOPRIVA KOT HRANILO ZA LASE IN KOŽO

Svetleči, gosti, močni lasje; zdravi, trdi nohti in čista, čudovita, gladka koža so lahko tvoji, če spustiš koprivo kot zaveznico v svoje življenje.

Uporabi polovico skodelice (125 ml) kuhane koprive ali pij eno skodelico (250 ml) koprivnega namoka 3-4 tedensko, s tem da uporabiš koprivo za spiranje las vsaj 1x tedensko.

Pripravek za spiranje las narediš enostavno tako, da v 250 ml mehke vode dodaš žlico koprivinega kisa.

Priporočena še posebno za vzpostavljanje ravnotežja pri preveč mastni koži in lasišču.

Pri težavah z aknami, ekcemi, glivičnih vnetjih kože jej vsaj polovico skodelice (125 ml) kuhane koprive ali pij 1-2 skodelice namoka dnevno, 6 do 10 tednov. Recepte za pripravo najdeš na koncu prispevka.

Koprivno mazilo ali losijon je lahko krasen zaveznik pri oteklinah in zbadanju zaradi pikov in ugrizov insektov, izpuščajih, opeklinah, koprivnici in glivičnih okužbah.

KOPRIVA ZA ZAUSTAVLJANJE KRVAVITEV

Sok sveže koprive, voda, kjer so se kuhali listi, krepčilni koprivni namok so vse oblike, ki jih lahko uporabimo pri zaustavljanju krvavitev. Srkaj pogosto med krvavitvijo in po njej.

Krasna zaveznica pri močnih menstrualnih krvavitvah, krvavitvah iz nosu, krvi v urinu, krvavečih hemoroidih, poporodnih krvavitvah.

Prah kopriv se lahko uporabi za zaustavljanje krvavitev pri praskah, manjših urezninah ter drugih drobnih ranah.

SEME KOPRIVE

Seme koprive hrani endokrine žleze, močno vpliva na lase in kožo. Hrani imunski sistem, krepi ledvica in jetra. Ima visoko hranilno vrednost.

Uporabljamo ¼ čajne žličke dnevno.

Lahko pomaga pri težavah s ščitnico in golšo.

Posušena semena dodamo smutijem, jogurtu, v juhe, omake,…

KORENINA KOPRIVE

Korenina koprive se lahko uporabi kot krepčilo za lase in lasišče, krepčilo urinarnega sistema ter kot krepčilo imunskega sistema.

Doza tinkture iz sveže koprivine korenine: 5-90 kapljic na dan, v vodi

Doza namoka suhe korenine koprive: 125-250 ml na dan.

KO KOPRIVA ZBODE, NI HEC

Ko te po nesreči zbode kopriva je lahko zastrajujoče, boleče… Zakaj bi se kdo bodel nalašč (mora biti mazohist, ali kaj)?

Verjetno ste že slišali, če te zbode kopriva, je to dobro proti revmi  – in to ni iz trte izvito. Dejansko so ta proces – namerno izpostavljanje »bodicam« koprive – uporabljala že prastara ljudstva v Avstraliji, Evroaziji in Amerikah. Imenovala bom to »urtikiranje« iz ang. urtication (Velika kopriva = lat. Urtica dioica, urtikaria = koprivnica= kožna reakcija, ki se pojavi ob raznih alergijah, lahko tudi virusnih okužbah,…) – ne najdem lepega slovenskega izraza (če kdo ve, naj mi prišepne).

Urtikiranje ustvari intenzivno fizično in energijsko spodbudo kapilaram oz. cirkulaciji, živcem/meridianom, mišičnim vlaknom, limfatičnem obtoku ter celičnem metabolizmu kombinirano z mnogoterimi površinskimi »injekcijami« tekočine, ki vsebuje med drugim histamin, acetilholin in mravljinčno kislino. Lahko bi rekli, ko kopriva zbode, prebudi spečo energijo v akcijo.

Urtikiranje lahko pomaga pri bolečinah zaradi osteortritisa, revmatičnega artritisa,…

Jaz nabiram koprive z vrtnimi rokavicami, ki imajo zgornjo plast iz tekstila – tako me sem in tja (no ja, praktično ob vsakem nabiranju) kopriva zbode v zgornjo stran dlani. Občutek je še kakšen dan malo »čuden«, a ne popolnoma neprijeten in verjamem, da koristen.

PRIPRAVA

Za hrano, namok in tinkturo nabiramo zgornje 15-20 cm mladih kopriv (pred cvetenjem). V Sloveniji imamo srečo, saj koprive poženejo 2x letno in nas tako razvajajo tako spomladi, kot jeseni. Če pa koprive kosimo/režemo, pa imamo praktično vedno na voljo vsaj nekaj mladih rastlin. Starejše rastline vsebujejo več oksalne kisline in lahko ob prepogostem uživanju škodijo ljudem s težavami z ledvicami – zato jih rajši ne uporabljamo.

Semena nabiramo poleti in jeseni. Jaz naberem kar zgornji del rastline in dam sušiti vse skupaj – liste in semena na kartonasto podlago. Ko se semena posušijo, dobro potresem, »oskubim« in jih shranim. Najraje jih dodam v skuto. Semena lahko uporabimo tudi sveža, lahko jih vložimo v med, lahko pa jih popražimo in shranimo za kasnejšo uporabo kot začimbo.

Krepčilni koprivni namok

Približno 30 g suhega zelišča (1 skodelico) prelijemo z 1 litrom vrele vode, tesno zapremo in pustimo namakati 4-10 ur. Ko precedimo, ponavadi spijemo skodelico in ostalo shranimo na hladnem, da upočasnimo kvarjenje. Lahko spijemo 2-4 skodelici na dan (0,5-1l). Ker postanejo minerali in ostale fitokemikalije bolj dostopne s sušenjem rastline, je za krepčilni zeliščni namok najbolje uporabiti posušene rastline. Prav tako je za sprostitev vseh mineralnih zakladov iz koprive potrebno dolgotrajno namakanje (in ne samo priprava čaja). Namok lahko sladkamo z medom ali pa mu dodamo ščepec soli za boljši okus. Če se nam namok pokvari, si z njim oplaknemo lase ali pa zalijemo rože.

Za razliko od koprivinega čaja (ki ga pripravimo z manjšo količino zelišč, ki jih namakamo 5-10 minut) je korprivin namok bolj polnega okusa in veliko bolj bogat s mikrohranili. Koprivin namok lahko štejemo tudi kot hranilo.

Koprivača

Nabereš mlade koprive, porežeš liste s stebla, blanširaš v vodi in pripraviš enako kot špinačo, blitvo,…Meni osebno je najboljša kombinacija ¾ koprivnih listov + ¼ blitve v bešamelu. Odlična pa je tudi koprivna juha, pesto, smuti,…domišljija ne pozna meja…

Ponavadi uporabim le liste, ki jih odrežem od stebel; včasih, ko se mi ne da, pa kuham kar liste skupaj s stebli. Tako kuham malo dlje (cca 10-15 minut), nato zmiksam s paličnim mešalnikom in naredim v bešamelu kot špinačo. Včasih kdo potoži nad kakšno »nitko«, a ni hujšega.

Koprivini kolački ali kako prepričati otroke, da jejo koprivo

Potrebujemo 3 jajca, ¾ skodelice sladkorja, četrt žličke soli, ¾ skodelice smetane, 1 skodelico pireja kopriv (blanširani in sesekljani listi koprive), 1 vanilijev sladkor, 3 žlice in pol limoninega soka, 2 skodelici moke, 2 žlički pecilnega praška.

Ločimo rumenjake in beljake. Iz beljakov stepemo sneg. Rumenjakom dodamo sladkor, vanilijev sladkor, sol ter premešamo. Dodamo smetano in pire iz kopriv ter premešamo. Nato dodamo še limonin sok, moko in pecilni prašek ter sneg iz beljakov. Maso vlijemo v pomaščene modelčke za mafine in pečemo 20 minut na 160°C.

Postrežemo same ali s kančkom domače marmelade (višnjeva božansko paše zraven, mnjami), spomladi lahko okrasimo še s kakšno marjetico, trobentico ali vijolico.

Pri nas so strokovnjaki za pripravo in uporabo teh kolačkov otroci.

Koprivin souffle

Kakšen liter vršičkov mlade koprive kuhamo v vreli vodi 5 do 10 minut. Dobro ožamemo in shranimo tekočino. Koprivo zmiksamo (npr. s paličinim mešalnikom). Do zlatega na olju prepražimo 1 nasesekljano čebulo. Dodamo 2 žlici polnorznate moke, mešamo in kuhamo 2 minuti. Počasi dodajamo skodelico tekočine v kateri smo kuhali koprive, pogosto premešamo, kuhamo par minut, da se zgosti. Razžvrklajmo 1-2 jajčna rumenjaka in jima postopoma dodajamo zgornjo zmes, dokler ni vse dobro zmešano. Zdaj dodamo koprivin pire in solimo po okusu. Nazadnje previdno dodamo jajčni beljak stepen v sneg. Nalijemo v posodo za pečenje in pečemo pri 180°C. Dober tek !

Koprive kot priloga

Mlade koprive kuhamo v vodi do mehkega, ponavadi približno 15 minut. Ne bojte se, da bi jih skuhali preveč. Lahko postrežemo kot prilogo kar tako z malo tekočine, v kateri so se kuhale. Lahko pa prepražimo malo česna na maslu ali olju, dodamo pinjole in to potresemo preko odcejenih kopriv.

Koprivino pivo

»Eno izmed najokusnejših zdravil proti bolečinam v sklepih, kar sem jih kdaj vzel« (neznani avtor)

500 g surovega sladkorja, limonino lupino (brez belega) dveh limon in 30 g vinskega kamna damo v veliko posodo. 1 kg koprivinih vršičkov kuhamo 15 minut. Odcedimo v posodo s sladkorjem, limonami in vinskim kamnom ter dobro premešamo. Ko se to ohladi do mlačnega raztopimo 30 g kvasa v malo vode in dodamo v to posodo. Pokrijemo z več plastmi krp in pustimo 3 dni. Precedimo in nalijemo v steklenice. Pripravljeno je za pitje v osmih dneh.

Koprivina tinktura

V kozarec za vlaganje na drobno narežemo sveže liste in stebla mladih kopriv do približno 2/3 kozarca. Naj bo narahlo natlačeno. Čez nalijemo alkohol (vsaj 40%) do vrha. Pokrijemo in pustimo 3-6 tednov, vmes večkrat premešamo. Označimo si kaj in kdaj smo dali notri. Po tem času lahko tinkturo precedimo in jo shranimo v temnem, hladnem prostoru. Rok trajanja je neomejen.

Koprivin kis

Dobro narežemo sveže mlade koprive in napolnimo kozarec za vlaganje (ali kaj podobnega) do 2/3. Naj bo narahlo natlačeno. Čez nalijemo dober domač jabolčni kis, zapremo s plastičnim pokrovom ali damo pod kovinski pokrov povoščen papir. Pustimo 6 tednov in precedimo.

Zeliščni kis združuje zdravilne lastnosti jabolčnega kisa s hranilnimi lastnostmi zeli – minerali in antioksidanti. Kis je enkraten medij za “srkanje” mineralov iz rastlin.

Zeliščni kisi so okusno zdravilo, ki jih lahko uporabljamo enako kot katerikoli kis. Z minerali bogati zeliščni kisi v naši prehrani potencirajo zdravje s tem, da so nam visoko kvalitetni minerali razpoložljivi.

Svež koprivin sok

Operemo liste in stebla sveže nabrane koprive. Čimprej sočimo v polžastem sokovniku ali zavijemo koprive v krpo in nežno segrevamo pol ure. Ožamemo krpo in zberemo sok. Uporabimo takoj ali hranimo v hladilniku največ 1 dan. Za hranjenje dlje časa zmešamo 1 del soka s 4 deli vodke (ali drugega močnega alkohola). To lahko hranimo pri sobni temperaturi kakšen teden.

Koprivin tonik za lase

Posušeno koprivo (15g) prelijemo z vrelo vodo(500ml), pokrijemo in pustimo stati čez noč. Precedimo in uporabi kot končno splakovanje pri umivanju las – za boljši učinek mne speremo, pustimo na laseh. Tekočina bo zdržala le kakšen dan ali dva. Gosti teksturo las, pomaga proti prhljaju, preprečuje izpadanje las in vzpodbuja rast novih.

Koprivin losijon za lase

Posušeno koprivo (30g) prelijemo z litrom vrele vode, pustimo stati čez noč, precedimo, dodamo 3 kapljice rožmarinovega ali sivkinega eteričnega olja in 60 ml kisa. Hranimo v hladilniku. Polijemo si za dlan losjona po šamponiranju. Za boljši rezultat ne spiramo.

Koprivin tonik za obraz

500 ml svežih listov kopriv dušimo  v pokriti posodi 10 min v 250 ml vode. Malo ohladimo. Razrežemo ali zmečkamo liste in jih razporedimo po tanki krpi. Oparimo obraz in si položimo na kožo topel koprivni zavitek ter pustimo 10-15 minut. Tedenska uporaba pomaga preprečiti nepravilnosti (madeže) na koži, kopičenje maščob, izgubo elastičnosti in poškodbe zaradi sonca.

Koprivino mazilo

Delno posušene koprive namočimo v olivno olje. Pustimo 3 do 6 tednov in nato precedimo. Lahko uporabimo kot olje (baje pomaga, ko nas zebe) ali olje malo segrejemo in dodamo čebelji vosek, da dobimo mazilo. Pri dodajanju čebeljega voska je treba malo eksperimentiranja (raje malo po malo), da dobimo želeno konzistenco, ko se mazilo ohladi. Jaz kapnem kapljico mešanice na hladno površino in ocenim, ali potrebujem še voska ali ne.

Uporabi se lahko pri izpuščajih (tudi alergijskih), po pikih insektov, pri bolečinah v sklepih

Hranilo za rastline in vsestranski insekticid

30 g posušenih kopriv prelijemo z litrom vrele vode in pustimo namakati preko noči. Količine lahko povečamo, če želimo. Lahko tudi zunaj v sodu namakamo v vodi koprivo, liste gabeza in ostale plevele. Dobro zapremo, da preprečimo širjenje smradu.

Hranjenje rastline preko listov: Precedimo koprivni namok, dodamo 3 žlice (50ml) namoka v 2 skodelici (500 ml) vode in pošpricamo po listih rastlin.

Hranjenje rastlin preko korenin: polijemo 1 skodelico (250 ml) ohlajenega, neprecejenega (skupaj z listi in stebli) namoka pod drevo, grm, rože… Zalijemo.

Insekticid: Pri plesnih, ščitkarjih, listnih ušeh in drugih rastlinskih škodljivcih razredčimo 60 ml precejenega namoka z 1 litrom vode in dodamo 1 čajno žličko tekočega mila. Uporabimo takoj v obliki spreja. Po potrebi povečamo količine.

Zeliščni aktivator komposta

30 g suhe koprive, 30 g posušenega rmana, 30 g posušenega regrata, 30 g posušene kamilice, 30 g posušenega baldrijana, 30 g posušenega lubja hrasta zmešamo v 4 litre vode in dobro premešamo. Naj stoji vsaj 24 ur. Naredimo kup plasti zemlje, gnoja, plevelov in kuhinjskih odpadkov velikosti približno 2 m2. Naj se medi 3 dni, nato z debelo palico (5cm premera) naredimo luknje v kup – približno 30 cm narazen. Damo 75 mm globoko tekočino (aktivatorja) v vsako luknjo. Dobro zasujemo z zemljo. Kompost bo brez prekopavanja pripravljen v 1 mesecu.

ČE SO TI VSEBINE VŠEČ, TE VABIM NA ŠE VEČ

SPLETNI TEČAJ

ZDRAVILA IZPRED DOMAČEGA PRAGA

je odprl svoja vrata 

KLIKNI TUKAJ ZA VEČ INFORMACIJ IN PRIJAVO

Delno povzeto po Healing Wise, Susun S. Weed.

Informacije na tej strani so informativne narave in niso nadomestilo za zdravljenje in/ali posvet z zdravnikom. Posvetujte se z zdravnikom o uporabi kakšnih koli pripravkov, še posebej ob morebitni prisotnosti zdravstvenih težavah ali sočasnem jemanju zdravil in/ali drugih pripravkov.

Deli

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja