Klic divjine: Umetnost nabiranja hrane in zdravil

V hitrem tempu sodobnega življenja se lahko zlahka izgubimo in pozabimo na dragoceno povezavo z naravo, ki jo nosimo v svojih genih.

Toda kaj če ti povem, da je ključ do obnovitve te povezave preprost in poln radosti?

Danes se bomo potopili v umetnost nabiranja hrane in zdravil v divjini ter odkrili, kako nam ta starodavna praksa omogoča, da ponovno odkrijemo naše korenine in se povežemo s svetom okoli nas.

Nabiranje za hrano: Pustolovščina za čute

April je predvsem čas nabiranja divje hrane. Včeraj sem imela delavnico (prvič v angleškem jeziku 😉 ) in navdušena sem bila, kako navdušeni so bili udeleženci nad raznoraznimi okusi divjih rastlin.

Sama sem že tako navajena teh okusov, da se mi včasih res ne zdijo nič posebnega in sem jim hvaležna, da so me včeraj spomnili na to in danes te darove narave sprejemam še z večjo hvaležnostjo in radovednostjo.

Pikantna travniška penuša, kiselkasto božanski dresnik, aromatična (kot se je izrazila ena izmed udeleženk – temperamentna) mrtva kopriva, …

Divja hrana res lahko predstavlja vrhunsko doživetje za naše brbončice.

Predstavljaj si, da trgaš divje jagode, polne okusa, odkrivaš grozd užitnih gob, skritih med podrastjo, odkrivaš čarobne okuse zelenih divjink …

Iskanje  in nabiranje hrane je resnična pustolovščina za čute, ki nas popelje v svet okusov in tekstur, ki jih ne moremo najti v supermarketih.

Gre za več kot le preživetje – gre za odkrivanje edinstvenih okusov, ki jih ponuja narava, in za uživanje v trenutku, ko se povežemo z okoljem okoli sebe.

Vsak letni čas nam prinaša novo nagrado, zato je iskanje hrane lahko celoletna dejavnost, ki nas nenehno navdihuje.

Nabiranje za zdravje: Zdravilen dar Narave

Poleg kulinaričnih užitkov pa ima nabiranje divjih rastlin tudi globoke zdravilne učinke.

Narava nam ni le vir hrane, temveč tudi vir zdravja.

Z nabiranjem zdravilnih rastlin lahko odkrijemo neverjetno moč narave, ki nam ponuja različne terapevtske spojine. Na primer, skromni regrat, ki ga pogosto zavržemo kot plevel, je dejansko močan vir hranil in podpore za zdravje jeter (TUKAJ se lahko prijaviš na brezplačno e-knjigico o regratu).

Kopriva, kraljica hranilnih, krepčilnih in zdravilnih rastlin je močna zaveznica žensk v vseh obdobjih – od pubertete, rodnega obdobja, do menopavze in postmenopavze. Brez skrbi, tudi moškim prinaša ogromne koristi;) ). Dovolj je nežna, da jo lahko uporabljajo tako otroci, kot starostniki, a dovolj mogočna, da podpre organizem še pri tako hudih boleznih in oslabelosti (več o koprivi – kraljici, si lahko prebereš TUKAJ).

In še in še bi lahko naštevali.

S tem, ko se zavedamo teh naravnih virov, ne le izboljšujemo svoje zdravje, temveč tudi poglobimo svoje spoštovanje do narave in njenih darov.

In ne pozabimo na zdravilno vrednost tega, da gremo ven, da obujemo čevlje (ali pa še to ne) in samo gremo ter se čuječe povezujemo z naravo. Včasih je že samo to dovolj 😉 ).

Odgovorno nabiralništvo

Ko se podamo na pot nabiranja hrane in zdravil v divjini, moramo vedno upoštevati našo odgovornost do okolja. Pomembno je, da to počnemo trajnostno, s spoštovanjem do naravnih habitatov in v skladu z lokalnimi zakoni.

Prav tako se moramo naučiti prepoznavati divje rastline, da se izognemo morebitnim nevarnostim.

Le tako lahko nabiramo varno, ohranjamo ravnovesje med človekom in naravo ter skrbimo za trajnostno upravljanje naravnih virov.

Zaključek

Vabim te, da ponovno odkriješ svojo povezavo z naravo in se odzoveš klicu divjine.

Sprejmi umetnost nabiranja hrane in zdravil v divjini ter se poveži s svojim divjim, svobodnim jazom. Ne gre samo za hrano ali zdravila – gre za celostno izkušnjo, ki nas bogati in povezuje z naravnim svetom okoli nas.

Torej, zakaj ne bi danes stopila ven in začela raziskovati?

Prepričana sem, da vsak izmed vas pozna vsak nekaj uporabnih rastlin (morda samo še ne veste, kako zelooo uporabne so) in vsak majhen korak šteje, vsaka regratova solata šteje, vsaka pojedena trobentica, vijolica v solati, koprivina juha, »špinača« oz koprivača, … šteje.

Ne išči več izgovorov, ne govori več – nimam časa, nimam znanja. Pojdi, izobražuj se, občuti, okusi, naberi, uporabi …

Ker »deep down« veš, da je to prava pot zate.

Divji nabiralniški pozdrav,

Tina

Deli