LAPUH – odpravljalec kašlja

»Sin pred očetom«

Tussilago farfara (odpravljalec kašlja)

MED z LAPUHOM

Lapuh je demulcent, ekspektorans ter deluje proti krčem (antisapzmodično) in je tako odlično zdravilo za dihalne težave, vključno s kašljem, astmo, akutnim in kroničnim bronhitisom. Lahko pomaga pri laringitisu, oslovskemu kašlju, gripi in kongestiji pljuč.

Za lapuhov med uporabimo cvetove, ki poženejo pred listi  – lapuh vsebujejo piridinske alkaloide, ki lahko poškodujejo jetra ob dolgotrajni uporabi,  zato ga moramo jemati previdno v manjših količinah in kratek čas. Več piridinskih alkaloidov vsebujejo korenine, cvetovi jih vsebujejo minimalne količine, še manj pa listi, in ob običajni uporabi ne predstavljajo nevarnosti. Dolgotrajno jemanje večjih količin lapuha pa je lahko škodljivo.

Ker je med že sam po sebi zdravilen in ima protimikrobne lastnosti, s kombinacijo lapuha in medu dobimo izvrstno in okusno zdravilo.

Med z lapuhom pripravimo tako, da s svežimi cvetovi  (in stebli) napolnimo kozarec za vlaganje  – naj bo kar poln, a cvetovni naj ne bodo močno natlačeni, temveč “rahlo natlačeni”. Stebla in cvetove narežemo na manjše koščke, dodamo še nekaj celih cvetov. in čez nalijemo med  – če imamo trd med, ga predtem rahlo segrejemo – le toliko, da se bo lepo točil. Počakamo, da se mehurčki dvignejo ven oziroma da se med posede in nalijemo do vrha. Večkrat ponovimo, da imamo ves lapuh lepo zalit z medom.

Pustimo 3 do 6 tednov in uporabljamo po potrebi. Med lahko precedimo ali pustimo lapuh notri – lahko da bo sčasoma prišlo do rahle fermentacije, ki pa bo le še podaljšala obstojnost – med tako ni pokvarjen med in je še vedno enako učinkovit.

Lapuhov med lahko dodamo v čaj  – ¼ čajne žličke za otroke, ½ za odrasle.

Čim manj kašlja vam želim 🙂

Deli

2 odgovora na “LAPUH – odpravljalec kašlja”

    1. Kot je napisano v samem prispevku: lapuh vsebujejo piridinske (pirolidizinske) alkaloide, ki lahko poškodujejo jetra ob dolgotrajni uporabi, zato ga moramo jemati previdno v manjših količinah in kratek čas. Več piridinskih alkaloidov vsebujejo korenine, cvetovi jih vsebujejo minimalne količine, še manj pa listi, in ob običajni uporabi ne predstavljajo nevarnosti. Dolgotrajno jemanje večjih količin lapuha pa je lahko škodljivo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja