ZELIŠČA IN COVID-19

Veliko je raziskav, še več nasvetov – tako glede zdravil (antivirotikov, antibiotikov, antiparazitikov in drugih zdravil na recept), različnih terapij pri covid-u in seveda tudi uporabe zelišč.

Znano, da mnoga zelišča, dopolnila, nutricevtiki lahko pomagajo tako zmanjševati tveganje za okužbo s covid-19, kot tudi zmanjšajo simptome pri okužbi.

Čeprav je študij kar precej, jih je še vedno premalo, da bi se v polnosti lahko ocenilo koristi hrane, dopolnil, probiotikov, zelišč…in z lahko dostopnostjo informacij v današnjem času so se razmahnile tudi mnoge nepopolne, netočne, tudi zavajajoče informacije.

Alternativa je zelo popularna in komu verjeti?

V tem članku sem zbrala nekaj preverjenih podatkov, ki pa so v določeni meri še vedno lahko nepopolni, posredni…saj, kot sem omenila, konkretnih kliničnih študij manjka in jih z naravnimi proizvodi verjetno nikoli ne bo v zadostni meri.

Če pa združimo tradicijo, znanost in malo kmečke pameti, pa lahko dobimo precej dobro sliko – kako si lahko sami pomagamo, da zmanjšamo tveganje za okužbo s covid-19 oziroma si pomagamo, ko zbolimo.

Pa poglejmo:

Prva stvar je – kot merodajnih ne moremo gledati raziskav v laboratorijih, kjer določene rastline ali celo učinkovine iz rastlin (primer sladki pelin – artenusat) delujejo direktno proti virusu SARS-CoV-2 – da bi bilo to kaj dosti uporabno v realnem življenju.

Ponavadi je tako, da bi morali zaužiti toksične količine neke rastline, da bi lahko primerjali delovanje v laboratoriju in v telesu.

Za sirup bezgovih jagod so izračunali, da bi če bi hoteli primerjati učinke iz laboratorija, morali imeti v krvi približno 12,5 % koncentracijo bezgovega sirupa – no to je »no go«.

Zato nam informacije, kako so ugotovili, da neko zelišče (v laboratoriju) zaustavlja pomnoževanje, ovira prehod virusa v celice…v realnosti ne pomagajo kaj dosti.

Torej, ko govorimo o protivirusnem delovanju rastlin – se dejansko opiramo na našo obrambno sposobnost. Kako ta zelišča, dopolnila vplivajo na našo naravno obrambno sposobnost, da je telo bolje pripravljeno oziroma, da se bolje bori proti infekciji. Kako podpirajo naše splošno zdravje.

Moramo gledati dolgoročno in se ne zanašati, da nam bo katerokoli zelišče uničilo virus. Splet je poln naslovov…znanstveniki so ugotovili, da to in to zelišče uničuje virus SARS-CoV-2… in mnogi nasveti to povzemajo, mnoge strokovne razlage vključujejo…dokazano zaustavlja pomnoževanje, dokazano preprečuje vstop v celice…a zdaj že vemo, da nam rezultati iz laboratorijev v realnosti ne pomenijo kaj dosti (deloma bi to lahko povzeli pri takojšnji izpostavitvi virusu in tretiranjem sluznice, kjer pride virus v stik z nami – ampak časovno okno za to je zelo zelo zelo kratko).

Virus bomo v telesu uničili sami, z dobrim imunskim sistemom (ne upoštevam tukaj protokolov hospitaliziranih bolnikov, govorim o primerih, ko hospitalizacija ni potrebna in kako si lahko pomagamo sami doma).

Lahko se občasno poslužimo določene direktne spodbude imunskih celic, a ta naj bo kratkotrajna, omejena na takrat ko smo izpostavljeni večjim količinam virusa ali v prvih fazah razvoja bolezni.

Spodaj je na kratko zbranih nekaj informacij o rastlinah, ki se pogosto uporabljajo/omenjajo v povezavi s covid. Nekatere od njih (česen npr.) z lahkoto, enostavno, poceni  in učinkovito vključimo v naš vsakdan.

ZDRAVILNE RASTLINE, ki se jih pogosto omenja v povezavi s covid-19

KURKUMA

Kurkuma (Curcuma longa) se v Aziji že dolgo uporablja v preventivi in pri zdravljenju različnih bolezni.

Najbolj raziskana učinkovina kurkume je kurkumin. V laboratorijskih modelih je kurkumin pokazal dvojno delovanje proti Sars-CoV-2: zavira razmnoževanje virusa SARS – CoV-2 in zavira njegov vstop v celice (inhibira receptorje, ki pomagajo virusu SARS-CoV-2 vstopiti v celico).

Kurkumin proučujejo kot možno dodatno zdravljene pri covid-u, saj se je v laboratorijskih pogojih izkazal za bolj učinkovitega od marsikaterih zdravil (klorokina, hidroklorikina) a je težava njegov prenos do tarčnih tkiv (kot smo omenjali v uvodu članka). Preučujejo sicer nove možnosti dovajanja učinkovin do tarčnih tkiv, kot je npr. možnost nanoprenosa.

Prav tako ne moremo primerjati ene izolirane, koncentrirane aktivne učinkovine s celo rastlino in pri kurkumi jo je za terapevtski učinek treba pojesti res veliko (cca 10 g na dan).

Ima pa kurkuma dobro proti-vnetno delovanje in mnogo drugih zdravju koristnih snovi in je seveda lahko koristna tudi pri preprečevanju in zdravljenju covid-19 in na splošno pri podpiranju našega zdravja.

Dodatek kurkume v prehrano nam tako lahko prinaša koristi, ne moremo pa pričakovati nekega močnega, direktnega učinka. Kurkuma ima zelo slabo absorbcijo v našem črevesju, ki pa jo lahko povečamo z dodatkom popra.

ČESEN

Ugodne lastnosti česna na imunski sistem so dobro znane. Česen vsebuje več substanc, ki vplivajo na imunost. Novejše raziskave kažejo, da je verjetno najodgovornejša substanca za te učinke alicin.

Česen lahko že v količinah, ki jih dodajamo hrani vpliva preventivno proti infekcijam.

Alicin je hitro hlapna učinkovina, ki je prisotna le v svežem česnu. V intaktnem česnu ga ni – nastane po encimski reakciji, ko se po »poškodbi« česna sprosti anilin in encim anilaza, ki pretvori anilin v alicin.

Ker je, kot sem omenila alicin zelo hlapljiv je dobro česen narezati, zmečkati le kakšnih 10 do 15 minut pred zaužitjem.

Česen poleg direktna vpliva na različne imunske celice, različne T limfocite, naravne celice ubijalke…, na citokine…vsebuje tudi še mnogo drugih zdravju koristnih snovi in se ga vsekakor splača vključiti v vsakodnevno prehrano.

Ugotovili pa so, da je česen lahko učinkovit tudi pri obnavljanju senzornih občutkov, ki so bile izgubljene ali zmanjšane (voh) pri okužbi v covid-19.

BEZGOVE JAGODE

Primarne učinkovine v bezgovih jagodah so polifenoli in antocianini – ki v večini delujejo kot dobri antioksidanti, med drugim dobro znana rutin in kvercetin.

Za covid-19 sicer ni opravljenih študij, so pa v več študijah pokazali učinkovitost ekstraktov jagod bezga (sirup, tinktura, gumi bomboni) tako pri preprečevanju prehladov in gripe, kot tudi zmanjšanje trajanja in resnosti simptomov v zgodnji fazi bolezni.

Čeprav so v laboratoriju pokazali direktno delovanje proti razmnoževanju virusom gripe – tega ne moremo prevesti v realno življenje.

So pa pokazali, da ekstrakt bezgovih jagod učinkovito spodbuja našo naravno obrambo proti virusom. Točen mehanizem spodbujanja imunskega sistema ni znan, ve se da jagode vplivajo na T1-mediiran imunski odziv – torej na tisti del imunskega sistema, ki deluje zgodaj ob virusni infekciji in tako preprečuje, da bi se virus razširil.

V praksi dobro deluje pri respiratornih obolenjih, najbolje kot sem že omenila v zgodnjih fazah bolezni. Mnogo koristi za zdravje pa prinašajo tudi, ker so jagode bezga bogate z antioksidanti.

ČRNI POPER

Poper vsebuje preko 600 različnih učinkovin – glavna alkaloida piperin in piperamidi pa bi lahko bila v pomoč pri spopadanju s covid-19, saj so pokazali, da poper ugodno vpliva pri infekcijah dihal.

Za piperin so pokazali tudi direktno protivirusno delovanje, kar kot sem že omenila ne moremo prevajati v realno življenje.

AŠVAGANDA

Ašvaganda se v Aryuvedi uporablja zelo pogosto, pogosto v kombinaciji z mnogimi drugimi zelišči. Sama ašvaganda ima pozitiven vpliv na dihala na več nivojih, vključno z zmanjševanjem pljučne hipertenzije preko zmanjševanja vnetja, zmanjševanja oksidativnega stresa, zmanjševanjem epitelijske disfunkcije in zmanjšane apoptoze pljučnih celic.

Za ašvagando so pokazali, da spodbudi prirojen imunski odziv in selektivno uravnava imunski odgovor T1 celic.

TULSI-SVETA BAZILIKA

Čeprav niso pokazali direktnega delovanja pri covid-19, se tulsi pogosto uporablja pri bolečinah, driski, kašlju, kongestiji…kar so vse lahko znaki pri covid-u. Prav tako tulsi vsebuje veliko flavonoidov in polifenolnih kislin, ki prav tako koristni pri boju z virusi.

ASTRAGALUS

Korenine astragalusa so na vzhodu že zelo dolgo znane in imajo dolgo tradicijo uporabe za uravnavanje imunskega sistema.

Glavna komponenta v tej luči so polisaharidi, ki imajo imunomodulatorni učinek in so v več študijah pokazali njihov preventivni učinek proti virusnim infekcijam. Polisaharidi nekako naredijo naš imunski sistem bolj pozoren in hitreje zazna in lahko uniči nevarnost.

ČRNA KUMINA

Olje črne kumine in semena črne kumine uporabljajo pri veliko različnih težavah, tudi kašlju, bronhitisih, pljučnici. Timokinon je najpomembnejša učinkovina v črni kumini.

Pokazali so sicer direktno virocidno delovanje olja semen črne kumine, a so ga vbrizgavali morskim prašičkom direktno v trebušno votlino. To ni primerljivo z uživanjem tega olja.

So pa odkrili potencialno koristne učinkovine, ki inhibirajo virus SARS-CoV-2 na podoben način kot klorokin – nigellidin in alfa-hefderin, a to sta zopet dve izolirani učinkovini, raziskave so narejene v laboratoriju in jih nikakor ne moremo prevajati v enostavno…uživanje žličke olja črne kumine.

Kar pa nam lahko koristi pa je, da so pokazali,  da ima seme črne kumine direktno delovanje na imunski sistem, na T celice in tudi izboljša aktivnost naravnih celic ubijalk (podobno kot česen). Poleg tega pa vsebuje tudi antioksidante, ki delujejo varovalno na naše zdravje.

SLADKI KOREN

Glicirizin je najpomembnejša aktivna učinkovina sladkega korena, ki direktno vpliva na ACE2 (receptor na katerega se pripenjajo virusi covida, da lahko vstopi v naše celice), kar nakazuje na njegovo koristnost pri zdravljenju covid-19.

V laboratorijskih raziskavah, ki so jih opravili ob pojavu SARS-a, je bilo kar nekaj učinkovin sladkega korena učinkovitih pri zaustavljanju pomnoževanja virusa, najbolj učinkovit prav glicirizin.

Zopet poudarjam, da so to laboratorijski poskusi z izolirano učinkovino.

Ne glede na to, pa je sladki koren znan po svojih dobrih proti-vnetnih lastnostih in direktnem vplivu na spodbujanje imunskega sistema. Točni mehanizmi še niso dobro raziskani.

SLADKI PELIN

Podobno kot za sladki koren velja za sladki pelin. Študije, kjer dokazujejo njegovo direktno delovanje proti covid-19 so narejene v laboratoriju, večinoma z  njegovo aktivno učinkovino artesunat ali z ekstrakti. Kar spet nikakor ne moremo primerjati z uživanjem čaja ali tinkture sladkega pelina.

Tudi niso pokazali direktnega delovanja sladkega pelina na imunski sistem, kot so to npr. pokazali za česen, bezgove jagode ali ašvagando.

Vsekakor pa ima sladki pelin veliko koristnih učinkovin, ki podpirajo naše zdravje, med drugim tudi veliko cinka in selena, ki sta pomembna za zdrav imunski sistem.

INGVER

Koristi ingverja proti covid-19 prinašajo predvsem njegovo potencialno protivnetno delovanje in spodbujanje imunskega sistema. Pokazali so, da najbolje deluje kot preventiva, preden pride do inokulacije virusa.

Poleg dobrih protivnetnih lastnosti ima ingver tudi dobre antioksidativne lastnosti, kar vsekakor prinaša koristi za naše zdravje – tako v “normalnih” okoliščinah, kot tudi takrat, ko zbolimo.

Ingver je tudi stimultorno zelišče, ki spodbuja našo cirkulacijo in pretok krvi (pomaga tudi, da se ostala zelišča, učinkovine bolje prenesejo po celem telesu) in nam v prvi fazi bolezni, ko potrebujemo nek “kick” oz. “boost” lahko pomaga. Kasneje pa bo preveč stimulacije telesu lahko škodilo in moramo biti z uporabo ingverja previdni.

AMERIŠKI SLAMNIK

Ekstrakti ameriškega slamnika so se v več kliničnih študijah izkazali za učinkovite (tudi v nekaj za neučinkovite) pri preprečevanju in v zgodnji fazi respiratornih obolenj. Lahko prihaja do večjih razlik v učinkovitosti pri različni vrsti (ozkolistni, škrlatni), pri uporabi različnih delov rastline (korenina, nadzemni del), pri različnih načinih priprave.

Če povzamem

Zelišča nam lahko prinašajo ogromne koristi za zdravje, za imunski sistem – tako za preventivo proti covid-u kot tudi za pomoč pri prvih znakih okužbe ali za lajšanje simptomov.

Raziskav s področja direktnega delovanje zelišč (oziroma bolj glede njihovih izoliranih aktivnih učinkovin) proti SARS-CoV-2 je kar nekaj, a jih na žalost ne moremo prevajati v realno življenje.

Ko iščemo zelišča, ki nam bodo pomagala proti covid-19, iščemo zelišča, ki bodo pomagala našemu imunskemu sistemu. Torej ne, katero zelišče zaustavlja pomnoževanje virusa ali zavira pripenjanje na naše celice (kar je narejeno v laboratoriju), temveč katera zelišča krepijo našo obrambo.

In zelišča lahko krepijo našo obrambo na več načinov.

Lahko imajo direkten vpliv na imunske celice, jih spodbujajo – taka so npr. česen, bezgove jagode, ameriški slamnik, ašvaganda, astragalus, črna kumina…

Lahko delujejo proti-vnetno in pomagajo pri lajšanju simptomov.

Lahko vsebujejo veliko antioksidantov, ki varujejo zdravje ali pa veliko hranil, še posebej mikrohranil, ki jih naš imunski sistem najbolj potrebuje (vitamin C, A, E, D, cink, selen, esencialne maščobne kisline).

Želiš izvedeti več

  • kako okrepimo naše zdravje, naš imunski sistem (predvsem z zakladi izpred domačega praga)
  • kako nam gobe lahko izjemno pomagajo
  • podrobneje o vitaminu D – dodajati ali ne dodajati (in koliko)
  • o tem kako si z zelišči pomagamo spodbuditi imunski sistem, ko potrebuje morda malo »brce« (ko je okrog nas veliko virusa, ko se »nas nekaj loteva«, ko zbolimo)
  • kako se z zelišči podpremo v vsaki fazi vročine, da si ne naredimo več škode kot koristi (ja, tudi to je možno!), kaj je pomembno pri okrevanju
  • kako si pomagamo pri posameznih simptomih, ki ponavadi spremljajo virusne okužbe dihal

Vse to in še več se v manj kot 4 urah naučiš v spletnem tečaju

Zelišča v praksi: Imunski sistem in viroze

Kako si z zelišči pomagamo pred, med in po virozi

Okrepi svojo naravno obrambo z zelišči na izi, poceni in učinkovit način ter si na PRAVILEN način pomagaj med in po virusnih obolenjih dihal (tudi covid-19)

Spletni tečaj, ki si ga ogledaš kadarkoli, v svojem tempu iz udobja tvojega najljubšega naslonjača (z dostopom “za vedno”).

Z DOKAZI in izkušnjami podprta uporaba divjih rastlin, zelišč in drugih “plevelov”.

Deli