ZELIŠČNE LEDENE KOCKE

Jaaaa….poleti se res hočemo ohladiti kajne?

Veš, da sladoled ni vedno najboljša izbira.?

S tem, ko »obremenimo« naš prebavni trakt in zaženemo metabolizem, v končni fazi proizvedemo le še več vročine v telesu.

A obstaja način, kako se dejansko res lahko ohladimo, brez da vklopimo metabolizem in se s tem morda pregrejemo. Pa še vitamine vsebuje:

ZELIŠČNE LEDENE KOCKE

Ne samo, da so izi bizi za narest, naši pijači dodajo še hranila J. Pa še odličnega okusa so in enkratna popestritev vode ali druge pijače na vroč poletni dan.

Uporabiš lahko katerokoli zelišče, ki ti je všeč po okusu…v tem receptu smo uporabili meto, baziliko in rožmarin.

Pa še zdravilno vrednosti imajo:)

Meta se v zeliščarstvu uporablja že od pamtiveka. Pomirja prebavo, podpira delovanje jeter, vsebuje veliko antioksidantov, vitamina A, železa, folne kisline ter mangana.

Mentol v meti sprošča in pomirja bolečino zaradi vnetja in kot protivnetno zelišče se jo lahko uporabi pri lajšanju simptomov prehalda in gripe. Sprošča kongestijo v pljučih, nosu, bronhijih in grlu.

Poleg tega ima blago adaptogeno delovanje – pomaga uravnotežiti telo. Pomaga pri stresu, pri tenzijskih glavobolih in stimulatorno, a hkrati pomirjajoče vpliva na živčni sistem.

Bazilika je zelišče, ki izvora iz tropskih področij jugovzhodne Azije in centralne Afrike. Deluje antioksidativno, protivnetno in pomaga pri mnogih težavah…od prebave, glavobolov do nespečnosti. Njene proti vnetne lastnosti lahko zmanjšajo tveganje za srčne bolezni, artritise, vnetja prebavnega sistema.

Vsebuje tudi flavonoide, ki so koristni za naš imunski sistem in upočasnjujejo procese staranja. Flavonoidi aktivirajo ključne encime, ki ščitijo živčne celice in preprečujejo škodo zaradi nastanka prostih radikalov.

Bazilika ima tudi koristen vpliv pri sladkornih bolnikih, saj upočasnjuje sproščanje sladkorja v kri, kar je pomembno pri diabetesu.

Rožmarin je zelišče mediterana. Le kdo ne pozna njegovega omamnega vonja?

Rožmarin je bogat z antioksiodanti, deluje protivnetno in odlično vpliva na možgane (spomin, koncentracija) in razpoloženje.

Lahko zmanjšuje tesnobo in izboljša kvaliteto spanja.

Pri rožmarinu močno deluje že samo njegova aroma.

Poleg tega rožmarin vsebuje veliko vitaminov. Je bogat vir vitaminov B kompleksa, vključno s folno kislino, riboflavinom, folatom, pantotensko kislino in piridoksinom. Vsebuje tudi večje količine vitamina A (že samo par listkov na dan pokrije dnevne potrebe po tem vitaminu). Sveži listi pa vsebujejo tudi veliko vitamina C.

Priprava

Priprava vam bo vzela le nekaj minut ( + nekaj ur, da kocke zaledenijo  – odvisno od velikosti kock in moči vašega zmrzovalnika).

Potrebujemo:

 • Listi mete
 • Listi bazilike
 • Listi rožmarina
 • Voda
 • Pladenj za ledene kocke

Postopek:

 1. Operi zelišča pod tekočo vodo
 2. Odreži konce rožmarinovih listov in jih prereži na polovico, če so predolgi za pladenj za ledene kocke. Prav tako nareži liste mete in bazilike, če so preveliki. Ne nareži jih preveč na drobno, ker bodo potem splavali na vrh.
 3. Napolni pladenj za ledene kocke do približno 1/3 z vodo
 4. Namesti zelišča v kocke
 5. Prelij do konca z vodo in nežno potisni zelišča navzdol, da voda prekrije vse listke (kolikor le lahko)
 6. Postavi pladenj v zmrzovalnik in počakaj, da kocke zamrznejo (3-4 ure ponavadi)
 7. Po potrebi/želji uporabi kocke v kozarcu vode, radenske, soka, ledenega čaja (npr. hibiscusa), bevande, gin tonika…

Na zdravje!

p.s. za poživitev lahko dodaš še kakšen cvet sivke, hibiscusa…

Deli

Eden odgovor na “ZELIŠČNE LEDENE KOCKE”

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja