KAMILICA – nežna junakinja

Tako poznana, tako nežna, pogosto spregledana, a tako mogočna…

KAMILICA

(Marticaria chamomilla)

Imam občutek, da kamilice pogosto ne jemljemo prav resno. Je taka lušna rožica, lepo diši, za otroke, ko jih buba trebušček…ampak….to je pa to.

Pa je res ?

Kamilica v sebi skriva mogočnost

…nudi GLOBOK občutek udobja – kot, da se ckrljamo z ljubljeno osebo

…ker nežno ne pomeni šibko.

O kamilici je objavljenih več kot 70 kliničnih študij in mnoge med njimi so, poleg močnega protivnetnega delovanja, pokazale tudi ugoden vpliv na omilitev blage do zmerne tesnobe.

Deluje sproščujoče na živčni sistem, to pomeni da zmanjša napetost živčnega sistema in pomaga telesu, da se preklopi v bolj parasimpatično živčno delovanje.

Znižuje ravni kortizola – hormona, ki se nam dvigne ob stresnih situacijah in tako učinkovito lajša stres in posledice le-tega.

Ker pa vsako zelišče ni nujno za vsakogar, lahko v primeru, da vam kamilica ne ustreza, v spodnjih receptih namesto kamilice uporabite še eno odlično zelišče s podobnimi proti-stresnimi lastnostmi – in to je….ja, je…še eno čisto običajno in lahko dostopno zelišče  –  MELISA (Melissa officinalis).

KAMILIČNI ČAJ

Če si do sedaj pil/a le kamilični čaj iz vrečke…si verjetno misliš…no ja, nič posebnega. Tudi kamilični čaj iz vrečke je lahko ok (če vsebuje kvalitetno zelišče) in je lahko priročen za uporabo npr. na potovanjih.

Za pripravo (ta pravega) kamiličnega čaja pa bomo uporabili nekaj več zeli in bomo namakali rahlo dlje – a vzemi to le kot orientir –  EKSPERIMENTIRAJ – uporabiš lahko malo manj, malo več zeli; namakaš malo manj, malo dlje…da bo zadostilo tvojim željam in okusu.

Uporaba večje količine zeli in namakanje dlje časa bo privedlo do globljega učinka sprostitve, lahko morda celo uspavanja (sedacije). A bo tudi okus malo bolj grenak…

In gremo na delo….

1 veliko (jedilno) žlico suhih kamiličnih cvetov prelijemo s približno 3 dcl vrele vode. Pokrijemo in pustimo 7-10 minut.

Precedimo, po želji dodamo med in UŽIVAMO!

Ne pozabi pa globoko vdihniti tudi hlapov, ki se vijejo iz še vročega čaja – tudi preko receptorjev v nosu bomo dodali nekaj koristnega učinka 🙂

TINKTURA KAMILICE

Najpogosteje se za pomirjanje uporablja kamilični čaj, a tudi tinktura je nepogrešljiva v domači shrambi. Idealna je za »s seboj« in pa tudi za zvečer – če ne želimo pred spanjem popiti preveč tekočine.

Pa poglejmo:

Da bomo dobili res potentno tinkturo, cvetove kamilic pred namakanjem fino nadrobimo.

1 skodelico drobno nadrobljenih kamiličnih cvetov damo v steklen kozarec.

Prelijemo s približno 400 – 450 ml alkohola (vsaj 40% alkohola), kot npr. vodka, šnops ali etanol in dobro zapremo.

Pustimo na temnem, pri sobni temperaturi (kuhinjska omarice je odlična) 3-4 tedne.

Vmes večkrat premešamo.

Precedimo (pri tem zel dobro ožamemo) in shranimo na temnem in hladnem.

Za precejanje in ožemanje lahko uporabimo npr. gazo.

Količine lahko po želji ustrezno prilagodimo (zmanjšamo ali povečamo).

Rok trajanja tinkture je neomejen.

Uživamo 3-6 ml, 3 x na dan. Po želji lahko tudi v manjših dozah bolj pogosto.

KAMILIČNA KOPEL

Kamilična kopel je enkratna metoda za sproščanje. Meni je ljubše pripraviti najprej močan kamilični čaj, ki ga dodam kopeli – lahko pa v kopel streseš tudi same kamiličine cvetove (če se ti da potem loviti vse tiste male cvetke J).

Kamilična kopel pa ni koristna samo za sproščanje, temveč pomaga tudi pri bolečih in napetih mišicah.

Potrebuješ približno 2 litra vode in 2 skodelici kamiličnih cvetov.

Zavri vodo, ugasni ogenj in stresi v posodo kamilične cvetove ter dobro premešaj.

Pusti namakati POKRITO 20 min.

Precedi in dolij kamilično vodo k vodi za kopel ter UŽIVAJ.

KAMILIČNO OLJE (MACERAT)

Kamilično olje ni primerno samo za interno uporabo, temveč se ga lahko uporablja tudi kot enkratno pomoč pri negi kože. Tako za vsakodnevno nego kože, kot masažno olje, še posebej pa je koristno pri raznoraznih vnetjih na koži.

Uporabi se lahko olivno olje, ki je precej stabilno, a je malo »težko«. Alternative so še: mandljevo olje, avokadovo olje, jojobino olje, olje grozdnih pečk, …

½ skodelice nadrobljenih kamiličnih cvetov damo v steklen kozarec ter prelijemo s približno 400ml olja.

Dobro zapremo, premešamo in pustimo 3-4 tedne na toplem in temnem prostoru.

Vmes večkrat premešamo in nato precedimo (pri tem zel dobro ožamemo).

Za precejanje in ožemanje lahko uporabimo npr. gazo.

Količine lahko po želji ustrezno prilagodimo (zmanjšamo ali povečamo).

Rok trajanja macerata je približno 1 leto.

Uporabimo po želji – v kuhi, kot masažno olje, za nego kože…

KAMILIČNI SIRUP

Kamilični sirup je lahko  enkratna poslastica  – lahko ga prelijemo preko palačink, sadja…lahko ga dodamo raznoraznim pijačam…Naredimo pa ga takole:

¼ skodelice posušenih kamiličnih cvetov prelijemo s približno 3 dcl vrele vode in pokrito pustimo 10 minut.

Precedimo in dodamo približno za  ½ skodelice medu  – na ta način dobimo bolj »voden« sirup, kjer v ospredju še vedno čutimo okus po kamilici.

Po želji lahko damo več medu – tako nam bo sirup tudi dlje zdržal a bo okus po kamilici manj intenziven.

Dobro premešamo in hranimo v hladilniku – če opazimo motno vsebino ali plesen, sirup zavržemo.

Že čutiš

kako se ti topi napetost v ramenih

sprošča čeljust

in umirja srce?

Informacije na tej strani so informativne narave in niso nadomestilo za zdravljenje in/ali posvet z zdravnikom. Posvetujte se z zdravnikom o uporabi kakšnih koli pripravkov, še posebej ob morebitni prisotnosti zdravstvenih težavah ali sočasnem jemanju zdravil in/ali drugih pripravkov.

Deli

2 odgovora na “KAMILICA – nežna junakinja”

    1. Lahko ali svežo ali suho. Mnenja in argumenti ali uporabiti svežo ali suho rastlino za tinkture so deljena. Če uporabimo svežo rastlino je običajno razmerje 1:2 (npr, 50 g rastline, 50 ml alkohola), kar je včasih fizično neizvedljivo (pri kamilici bi verjetno še šlo) in argument za uporabo svežih rastlin je, da imajo več učinkovin (se med sušenjem nekaj izgublja). Če uporabimo suho rastlino je običajno razmerje 1:5 (20 g rastline, 100 ml alkohola). Zagovorniki tega pristopa pravijo, da s svežo rastlino ne moremo dati toliko rastlinskega materiala in da so s suhimi rastlinami tako tinkture bolj potentne. Tudi pri sušenju še malo “popokajo” celice in so tako učinkovine lažje dostopne. V vsakem primeru pa je zelo pomembno, da so rastline čim drobneje narezane ali celo zmiksane, da se poveča kontaktna površina za ekstrakcijo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja